Annons
X
Annons
X

Obama: ”Andra kan ha varit värda priset mer än mig”

När USA:s president Barack Obama togs emot av den norske statsministern i Oslo var han imponerad av utsikten från hans kontor på 17:e våningen. En norsk journalist hade valts ut för att endast ställa en fråga: vad han säger till de som är kritiska. Och Obama svarade att det kan hända att andra bättre varit värda priset.

Av SvD, TT

Efter ett enskilt möte med den norske statsministern Jens Stoltenberg klockan 10.35 på hans kontor, mötte fredspristagaren Barack Obama pressen. Bara en norsk och en amerikansk journalist hade fått chans att ställa varsin fråga.

Journalisten Annette Groth på norska NRK frågade Obama om hur han ska motsvara de förväntningar som priset ger.

– Priset var en stor överraskning för mig, det kan hända att andra har varit mer värda priset, sade Obama.

Annons
X

Obama upprepade sitt löfte om att dra tillbaka trupper från Afghanistan men ville inte gå in på detaljer om exakt när och hur tillbakadragandet ska ske. Han betonade dock att en viktig del av processen är att överföra kontrollen till afghanerna. Den processen inleds nästa år och kommer att pågå även när tillbakadragandet har inletts, sade Obama.

Den amerikanska pressens fråga gällde bland annat de fem unga amerikanska muslimer som gripits av pakistansk polis, misstänkta för terrorism.

Obama ville inte kommentera själva gripandet men betonade i stället ”de enorma bidrag” som muslimerna i USA gjort till det amerikanska samhället.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Klockan var 08.15 när Barack Obama landade på Gardermoen imorse. Ursprungligen skulle presidentparet ha flugits med helikopter in till Oslo. Men dåligt väder och risk för dimma ändrade transportmedlet.

  Sedan Obama med ett glatt leende hälsat på Nobelkommitténs företrädare Kaci Kullman Five satte sig de höga gästerna i en av de över 30 bilar som sedan i kortege startade den halvtimmeslånga färden in till huvudstaden. E6:an var avstängd för trafik hela vägen mellan Oslos flygplats vid Gardermoen och Oslo.

  En kort välkomstceremoni hölls i Nobelinstitutet i centrala Oslo där Nobelkommitténs ordförande Thorbjörn Jagland tog emot. Obama tog bakvägen in i Nobelinstitutet där han vid halv tiotiden mötte Jagland och institutets personal innan det var dags för att underteckna de högtidliga prisprotokollen och skriva i gästboken. På väggen bakom hade fotosamlingen av alla fredspristagare fått ett nytt tillskott.

  – När Martin Luther King fick fredspriset fick det en stärkande inverkan på hela världen, sade Obama efteråt.

  Även presidentfrun Michelle Obama skrev några rader i gästboken innan det var dags för tagning av den officiella prisbilden.

  En bit från Nobelinstitutet hade några hundra demonstranter samlats under en banderoll med texten ”Obama – you won it, now earn it” (Obama – du vann det, se till att förtjäna det).

  Därefter hölls överläggningar med statsminister Jens Stoltenberg och andra norska regeringsmedlemmar.

  SvD.se och TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X