Annons

ÖB: Vi kommer att slåss till sista soldat

Överbefälhavare Micael Bydén är trött på pratet om hur länge Sverige ska kunna stå emot en attack. Han lovar att försvaret ska kämpa till sista man och kvinna.

– Om vi av någon anledning skulle stå ensam som land så lovar jag att Försvarsmakten kommer att göra allt vi kan ned till sista man eller kvinna som står med vapen i hand, säger han i en TT-intervju.

Under strecket
TT
Publicerad

ÖB Micael Bydén.

Foto: Jessica Gow/TT Bild 1 av 1

Försvarsmakten har just avslutat revideringen av sin militärstrategiska doktrin. Dokumentet beskriver vilken inställning försvaret ska ha till sitt uppdrag. Enligt Bydén genomsyras den reviderade doktrinen av en ny attityd. Den innebär att Försvarsmakten tillsammans med andra länder ska kunna vinna över en angripare, men om Sverige står ensamt, bjuda utdraget och uthålligt motstånd för att inte förlora kriget.

Förre ÖB:n Sverker Göranson startade en debatt för några år sedan då han i en intervju med Svenska Dagbladet uppgav att Sverige skulle klara att stå emot ett begränsat anfall i bara en vecka. Därefter skulle Sverige få hoppas på militär hjälp från andra länder.

Annons
Annons
Annons