Recension

Stor i käftenOates skildrar ett nervöst USA i första ungdomsboken

Under strecket
Publicerad
Annons

Jag läser den amerikanska författaren Joyce Carol Oates första ungdomsbok som en bok om ett mycket nervöst USA. Enskilda individer drabbas av den ångest som råder efter elfte september 2001, men det räcker inte med detta. Oates har skrivit en bok om hur lätt en hygglig person kan behandlas som paria efter en tämligen oskyldig händelse och hon har även lyckats gestalta ett fascinerande och fängslande porträtt av en tonårsflicka.
Originaltiteln är ”Big Mouth & Ugly Girl” och på svenska har detta blivit Stor i käften. En torsdag i januari hämtas Matt Donaghy från en lektion av två civilklädda poliser. Han anklagas för att ha hotat skjuta skolkamrater och planerat spränga skolan. Läsaren och en enda skolkamrat, Ursula Riggs, inser omedelbart att det hela är en smått hysterisk reaktion från såväl skolans ledning som polisen. Media och allmänhet skapar och dras med i den obarmhärtiga klappjakten på pojken.

Det ska inte avslöjas hur handlingen utvecklas i detalj men motorn i intrigen är Ursula, som ger den anklagade
pojken sitt stöd, vilket leder till att de båda växer och utvecklas till medvetna och mer självsäkra ungdomar. Oates tecknar en detaljerad och sammansatt bild av sitt hemland. Hon kritiserar också delar av den mentalitet som resulterat i att privatpersoner stämmer företag och myndigheter på fantasibelopp för begångna misstag av varierande kaliber.
Samhällets, myndighetspersonernas och övriga vuxnas handlingar och moral bildar fond åt det spännande dramat. Flickan Ursula anses som ful och hon ser också sig själv som ful, men hon har ett enastående civilkurage och hon är en skicklig basketbollspelare.
En kontrollerad form av personlighetsklyvning ger Ursula uttryck för och Oates hanterar och gestaltar denna genom att använda skilda berättarperspektiv. Där finns ett överjag som växelvis berättar i första och tredje person om de båda personligheterna. Ursula kallar sin orädda, burdusa och ibland våldsamma personlighet för Fulan. Den andra är Ursula Riggs, den rädda och blyga, den utfrusna och ensamma
lickan utan stöd av sina föräldrar, bortvald och sedd såsom problematisk. Långsamt blir hon sedd och även respekterad då vindflöjlarna för sent ser vart vinden blåser.
De båda ungdomarna framstår som de enda människorna i förorten Rocky River med ryggrad och personligt mod, men det är definitivt porträttet av Ursula som gör denna bok värd tiden det tar att läsa den. Helena Ridelberg har lyckats väl med sin översättning.

Annons
Annons
Annons