Annons

Hennes ord. Värk I-IIIOändligt sårbar skildring av ett samkönat förhållande

 Tove Folkesson (född 1981), slog igenom med ”Kalmars jägarinnor”. Hon har bland annat tilldelats SvD:s litteraturpris.
Tove Folkesson (född 1981), slog igenom med ”Kalmars jägarinnor”. Hon har bland annat tilldelats SvD:s litteraturpris. Foto: Sofi Folkesson

Både blekare och mer brännande än Ölandstrilogin när Tove Folkesson skriver kroppsligt och konkret om missfall. Therese Eriksson har läst del ett i författarens planerade boksvit.

Under strecket
Publicerad

Tove Folkesson (född 1981), slog igenom med sin hyllade trilogi som inleddes med ”Kalmars jägarinnor”.

Bild 1 av 1

Liv som väcks, liv som släcks. Det är mellan varandets början och slutpunkt Tove Folkesson rör sig i ”Hennes ord”, mellan födelse och död på öländsk landsbygd. Författaren förbereder sig för att alstra nytt liv tillsammans med sin fru, samtidigt som hon förbereder sig på att mormors levnadslopp snart ska komma till avslut. Denna tillvaro, tätt intill existensens stora mysterier, kommer med sitt beskärda mått av fruktan: ”Mina två värsta rädslor: / att mormor ska försvinna från köket / att bli en sådan som har svårt att bli med barn”.

”Hennes ord”, med undertiteln ”Värk I-III”, utgör första delen i en planerad svit om tre böcker, samma antal som i Folkessons hyllade Ölandstrilogi. Men om ”Kalmars jägarinnor”, ”Sund” och ”Ölandssången” med sina distinkta självbiografiska spår ändå uppenbart var romaner, är den nya boken mer svårbestämd. ”Roman” säger förlaget, men Folkessons dagboksliknande alster på poetisk prosa påminner mer om det som brukar gå under beteckningen ”lyrical essay”; ett slags essäistisk memoar med skönlitterära stilanspråk.

Annons
Annons
Annons