Annons
X
Annons
X

”Oacceptabelt spionera på vänner”

EU-ledarna ryter nu till mot uppgifterna om att USA spionerat på EU.

Av Reuters, TT
(uppdaterad)
Frankrikes president Francois Hollande.
Frankrikes president Francois Hollande. Foto: MICHEL EULER

Det är oacceptabelt att spionera på sina vänner, säger förbundskansler Angela Merkels talesman Steffen Seibert.

Om medieuppgifterna om att USA har spionerat på tunga EU-institutioner och EU-länder stämmer, så måste Tysklands förtroende för USA byggas upp på nytt, meddelade talesmannen.

Frankrikes president François Hollande uppmanar USA att genast upphöra med spioneriet på sina EU-allierade.

Annons
X

– Vi kan inte acceptera den här sortens uppförande mellan partner och allierade, säger han enligt AFP.

EU-kommissionens ordförande har beordrat en omfattande översyn av säkerheten, uppger en taleskvinna för kommissionen. EU:s utrikeschef Catherine Ashton tog upp den kontroversiella frågan när hon träffade Kerry vid ett regionalt möte i Brunei, och uttryckte oro över uppgifterna om övervakningen.

Kerry sade att han inte kunde kommentera några specifika påståenden eftersom han är utomlands.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Jag kan säga att alla länder i världen som är inblandade i internationella affärer och nationell säkerhet vidtar många aktiviteter för att skydda sin nationella säkerhet och all slags information som bidrar till den, sade Kerry.

  Något mer ville han inte säga förrän han ”har alla fakta och får reda på precis hur läget är”.

  Tyska utrikesdepartementet ska träffa USA:s ambassadör i Berlin i dag, enligt Seibert, som också uppger att Merkel ska tala med USA:s president Barack Obama om övervakningen i en nära framtid.

  ”USA:s säkerhetstjänsts avlyssning av EU-tjänstemäns samtal är ännu ett bevis för den dubbelmoral som råder inom internationell lag och mänskliga rättigheter”, säger Konstantin Dolgov, ryska UD:s människorättskommissionär, i ett uttalande på twitter.

  Förutom olika EU-organ spionerar USA även på 38 ”mål” - ambassader och andra beskickningar, skriver brittiska The Guardian i dag. Bland dem finns Frankrike, Italien och Grekland.

  Frankrikes president François Hollande kräver, enligt AFP, att USA ”genast slutar” att spionera.

  Det blir inga förhandlingar om ett frihandelsavtal om inte USA först garanterar att allt spionage har upphört, säger Hollande.

  De två parterna ska inom kort inleda samtal om vad som skulle bli ett historiskt avtal om fri handel över Atlanten.

  – Det kan inte bli några förhandlingar eller transaktioner på något område tills vi har fått de här garantierna, säger Hollande till AFP.

  Även EU:s justitiekommissionär Viviane Reding säger att handelsavtalet kan vara i fara ”om det finns misstankar om att våra partner buggar EU-förhandlarnas kontor”, säger hon enligt en talesman i Luxemburg.

  Testa dig i senaste veckornas nyhetsquiz

  V40 | Vad misstänks partiledaren för? quiz.svd.se V 39 | Vad heter den omstridda boken? quiz.svd.se V 38 | Bäst betalda fotbollsspelaren? quiz.svd.se

  Berlin TT-Reuters

  Annons
  Annons
  X

  Frankrikes president Francois Hollande.

  Foto: MICHEL EULER Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X