”Oacceptabelt med ett tak för ersättningen”

Pojke som vaccineras mot svininfluensa, i slutet av 2009. Barn och ungdomar uppmanades att vaccinera sig, för allas bästa.
Pojke som vaccineras mot svininfluensa, i slutet av 2009. Barn och ungdomar uppmanades att vaccinera sig, för allas bästa. Foto: Tobias Röstlund/TT

Vi vill att Gabriel Wikström och företrädarna för Alliansen tar tillbaka och gör om det lagförslag för Pandemrix­drabbade som de nu presenterat. Det är varken rättssäkert eller ger tillräcklig trygghet, skriver Margareta Eriksson och Marie Olsson, företrädare för Narkolepsiföreningen Sverige.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

SvD Debatt 5/2 presenterade folkhälsominister Gabriel Wikström och företrädare för Alliansen ett lagförslag där staten garanterar ersättning till de Pandemrixdrabbade.

Svenska staten förde en massiv kampanj 2009 för att alla skulle vaccinera sig mot svininfluensan, inte i första hand för att skydda sig själv utan för att skydda samhället och riskgrupper. ­Enligt Gabriel Wikström och Alliansen minskade detta smittspridningen och bidrog sannolikt till att antalet dödsfall i Sverige var lägre än i många andra länder. Staten friskrev dessutom vaccintillverkaren GlaxoSmithKline från eventuella biverkans­anspråk.

Annons
Annons
Annons