Annons

”Oacceptabelt hantera oskyldiga som kriminella”

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Personer utsatta för hedersvåld, psykiskt trauma eller grova missförhållanden i hemmet förtjänar hjälp, inte att bli inburade. Det är fullständigt oacceptabelt att oskyldiga utsatta människor hanteras som kriminella, skriver Deniz Norgren och Emil Eneblad, Ungsvenskarna.

Under strecket
Publicerad

Deniz Norgren och Emil Eneblad.

Foto: Pressbilder

Justitieombudsmannen riktade i veckan hård kritik mot Kriminalvårdens hantering av transport av ungdomar till Socialtjänstens behandlingshem. I den kritiken kan vi bland annat läsa om en 15-årig flicka som utsattes för hedersvåld av sin pappa. Efter ett självmordsförsök placerades hon i Socialtjänstens förvar först efter att hon fått spendera 20 timmar i en polisarrest. Andra ungdomar har plockats upp, fått handfängsel för att sedan ha spenderat i vissa fall upp till 5 dygn under isoleringsliknande förhållanden.

Dessa ungdomar har inte gjort något fel utan enbart hamnat i en problematisk situation kopplad till familj eller tillvaro. Det är djupt ovärdigt att behandla vårdbehövande och oskyldiga personer som kriminella. Att oskyldiga ungdomar förvaras på samma sätt som kriminella är direkt kontraproduktivt, eftersom det riskerar att försätta ungdomar som redan levt ett liv i hedersförtryck i psykisk ohälsa.

Annons
Annons
Annons