Annons
X
Annons
X

Nyval kan leda till stökigare skilsmässa

Nyvalet i Storbritannien skulle kunna innebära en mjukare brexit. Men osäkerheten är stor och meningarna går isär om vad nyvalet innebär för svenska exportbolag.

– Det är ett högt spel att utlysa ett nyval, säger Lena Sellgren, chefsekonom Business Sweden.

Nyvalet i Storbritannien
Storbritanniens premiärminister Theresa May. Här på väg till parlamentet för att rösta om eventuellt nyval den 8 juni.
Storbritanniens premiärminister Theresa May. Här på väg till parlamentet för att rösta om eventuellt nyval den 8 juni. Foto: Frank Augstein/AP

Beskedet från Storbritanniens premiärminister Theresa May om nyval stärkte genast det brittiska pundet. Marknadens reaktion kan tolkas som att det finns en förväntan om en ökad politisk stabilitet och en förhoppning om en mjukare brexit.

Det menar i alla fall SEB:s valutastrateg Richard Falkenhäll.

– Theresa May vill stärka sin position i partiet internt och utifrån det eventuellt kunna vara lite mer tillmötesgående i förhandlingarna med EU än vad hon skulle kunna vara hittills, säger han.

Annons
X

Detta skulle i slutändan kunna landa i en mjukare brexit, vilket i sig vore positivt för bland annat svenska exportföretag.

– Om hon skulle gå till val med en lite mjukare linje än vad hon har förespråkat hittills så måste hon gå ut och säga det innan valet. Men ännu har vi inte sett det, säger Richard Falkenhäll och tillägger att det snarare kanske handlar om marknadens förhoppning eller önskan om ett sådant mjukare scenario än att det vore särskilt realistiskt.

Hon är i stort behov av ett starkt mandat inför förhandlingarna, som kommer att bli tuffa.

– Jag skulle gissa att britterna fortsätter hålla fast vid den hårda linjen, säger Richard Falkenhäll, som bedömer att brexit till sist innebär en svagare tillväxt för Storbritannien. Det är i sig negativt för svensk export.

Lena Sellgren, chefsekonom Business Sweden, konstaterar att det är ett högt spel av Theresa May att utlysa ett nyval och hon bedömer inte att nyvalet leder till en mjukare brexit.

– Nyvalet förändrar inte det faktum att Storbritannien står inför en hård brexit, säger Lena Sellgren och menar att det snarare handlar om att May vill stärka sin position.

– Hon är i stort behov av ett starkt mandat inför förhandlingarna, som kommer att bli tuffa.

Lena Sellgren räknar med att Storbritannien inte bara lämnar EU utan även den inre marknaden, vilket innebär att det blir tull på varor som exporteras till Storbritannien framgent.

– De kommer att lämna tullunionen och i praktiken kommer tullformaliteter införas och även ursprungsbevisning, vilket innebär ökade kostnader för företagen och det blir en negativ effekt även om man får till ett frihandelsavtal, säger Lena Sellgren.

Det värsta scenariet vore om man inte ens får till ett frihandelsavtal med EU, utan bara har WTO-avtalet att luta sig mot. Och hur förhandlingarna med EU till sist kommer att gå är mycket svårt att sia om i synnerhet som fler EU-länder står inför nyval, närmast presidentvalet Frankrike.

– Om Marine Le Pen tar hem det har vi ett besvärligt läge. Hela EU-frågan kommer i ett nytt ljus. Mycket står på spel i EU, som kan påverka brexitförhandlingarna, säger Lena Sellgren.

Nyvalet kan leda till en stökigare skilsmässa. Om hennes mandat inte stärks kan den brittiska förhandlingspositionen mot EU försvagas.

Andreas Hatzigeorgiou chefsekonom på Stockholms handelskammare menar att mycket kan hända tills nyvalet äger rum.

– Nyvalet kan leda till en stökigare skilsmässa. Om hennes mandat inte stärks kan den brittiska förhandlingspositionen mot EU försvagas, säger Andreas Hatzigeorgiou.

Han menar att EU-sidan i förhandlingar kan bli tuffare, och risker finns att frihandelsavtalet inte blir så bra.

– Om den brittiska förhandlingspositionen mot EU försvagas så kan det leda till ett tunnare frihandelsavtal och det ligger inte i Sveriges intresse, säger han.

Annons

Storbritanniens premiärminister Theresa May. Här på väg till parlamentet för att rösta om eventuellt nyval den 8 juni.

Foto: Frank Augstein/AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X