Kvinnor förändrar världenNyvaken feminist blundar för abortfrågan

Besök hos Magomeni Health center i Dar Es Salam, Tanzania.
Besök hos Magomeni Health center i Dar Es Salam, Tanzania. Foto: Bill & Melinda Gates Foundation/ Riccardo Gangale

En klok, ödmjuk och viktig bok. Man vill genast kavla upp ärmarna och göra nytta. Men varför väjer hon för abortfrågan? Det frågar sig Kristina Sandberg efter att ha läst om Melinda Gates feministiska uppvaknande.

Publicerad
Melinda Gates träffar kvinnor i en indisk by där organisationen Nari Gunjan arbetar med dalitiska kvinnor och flickor.

Melinda Gates träffar kvinnor i en indisk by där organisationen Nari Gunjan arbetar med dalitiska kvinnor och flickor.

Foto: Bill & Melinda Gates Foundation/ Prashant Panjiar
Melinda French Gates är filantrop, affärskvinna och en internationell röst för kvinnors rättigheter. Tillsammans med sin make, Bill Gates, driver hon  världens största välgörenhetsstiftelse.

Melinda French Gates är filantrop, affärskvinna och en internationell röst för kvinnors rättigheter. Tillsammans med sin make, Bill Gates, driver hon världens största välgörenhetsstiftelse.

Foto: Natur & Kultur/Jason Bell
Annons

När Melinda Gates mentor, Hans Rosling, fick höra om Melinda och Bill Gates stiftelse lär han skeptiskt ha tänkt: ”Amerikanska miljardärer som ger bort pengar kommer bara göra pannkaka av alltihop!”. Något av den misstänksamheten finns också hos mig när jag börjar läsa Melinda Gates bok om hennes filantropiska arbete i världen. Men ganska snart kommer jag att tänka på ett möte med den amerikanska författaren Richard Ford och hans fru Kristina. De berättade om sin önskan att göra nytta eller vara till hjälp för sitt samhälle. Det var liksom en självklarhet – de hade förmågan, och måste använda sina krafter till att också vara till gagn för andra.

Det råder ingen tvekan om att Melinda Gates brinner lågmält intensivt för sitt ämne – att arbeta för att förändra livsvillkoren för människor som av olika skäl (förtryck, fördomar, fattigdom) har hamnat i marginalen. Allra mest handlar hennes text förstås om arbetet att förbättra tillvaron för olika grupper av särskilt utsatta flickor och kvinnor, i nära samarbete med personer som är djupt insatta i situationen på plats i respektive länder. Metodiskt, faktaspäckat och personligt berättar hon om vilka hinder hon ser för flickors möjligheter att ta sig ur fattigdom och få rätt till utbildning, att själva bestämma över sina kroppar, planera graviditeter, äktenskap, yrkesliv. Hur avgörande satsningen på flickor är för ett samhälles framgång.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons