Annons

Jerry Määttä:Nyupptäckt bok av Wyndham förutsåg kloning

I en tidigare outgiven sf-roman från 1951 ­visar sig John Wyndham ha föregripit Ira Levins ”Pojkarna från Brasilien” med dess tema om klonade nazister. Romanen har dessutom en oväntad koppling till Sverige.

Uppdaterad
Publicerad

En av efterkrigstidens mest kända katastrofberättelser inleds med att huvudpersonen vaknar efter en ögonoperation på ett sjukhus i London, bara för att upptäcka att resten av världen blivit blind. Inom kort, efter att ha sett hur paniken sprider sig på gatorna, inser han att hela vår civilisation riskerar att gå under, och att världen hotar att tas över av ett slags köttätande växter.

Berättelsen ifråga är förstås ”The day of the Triffids” (1951), en roman som gjorde omedelbar succé i sin samtid, som lanserade författarnamnet John Wyndham, och som sedan dess utkommit i otaliga nya utgåvor och översättningar (på svenska utkom den redan 1953, som ”Triffidernas uppror”). Romanen har dessutom filmatiserats tre gånger, den senaste som en del av fjolårets julunderhållning på BBC (med komikern Eddie Izzard i en av rollerna).

Annons
Annons
Annons