X
Annons
X

Nyttigaste mjölken ekologisk

Ekologisk mjölk innehåller mer hälsosamma Omega-3-fettsyror än vanlig mjölk, visar en stor brittisk studie. Svenska forskare anser att kvaliteten på grönbetet är avgörande. Den kan variera, men informationen på mjölkpaketet ger ingen vägledning.

Det har länge tvistats om ekologisk mjölk är mer näringsrik än konventionell. I en av de största studierna hittills anser sig nu brittiska forskare vid universiteten i Glasgow och Liverpool kunna slå fast att ekomjölken innehåller i genomsnitt 68 procent mer Omega-3-fettsyror. Forskarna har under tre år tagit prover på mjölken från 31 olika gårdar.
Enligt studien, som publiceras i Journal of dairy science, är förklaringen att ekokorna fick mer grönbete och färskt grovfoder medan övriga kor fick mer kraftfoder. Det senare baseras främst på säd och soja med lågt innehåll av Omega-3-fettsyror.

I båda typerna av mjölk uppmättes de högsta halterna av Omega-3 på sommaren, då även övriga mjölkkor släpptes ut på grönbete. Försprånget för ekomjölken höll dock i sig under hela året men var störst under vinterhalvåret.
Forskarna tror därför att andra delar av det ekologiska produktionssystemet spelat in. De pekar på skillnader i kvalitet på bete och foder men också på exempelvis valet av mjölkkor.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X