Annons
X
Annons
X

Nyttigare äta ekologiskt enligt EU

Ekologiskt odlade frukter och grönsaker är nyttigare än konventionellt odlade, visar resultat från en stor EU-studie. Rådet att äta fem portioner frukt och grönt om dagen skulle gå att minska till fyra om man äter ekologiskt, menar forskarna.

Foto: KRISTER LARSSON / SCANPIX

Få ifrågasätter att ekologiskt odlade grödor innehåller mindre bekämpningsmedel och är bättre för miljön, men myndigheterna har inte övertygats om att de också skulle vara mer rika på vitaminer och mineraler.

Nu visar preliminära resultat från ett stort fyraårigt odlingsförsök i Newcastle att åtta sorters ekologiskt odlade frukter, grönsaker och sädesslag innehöll upp till 40 procent mer antioxidanter. Även innehållet av mineraler som järn och zink tycks öka.

Den EU-sponsrade Quality low input food project har en budget på 200 miljoner kronor och sträcker sig över fyra år. Merparten av resultaten publiceras det kommande året men en del är redan känt.

Annons
X

–Frågan är inte längre om ekologiska produkter innehåller mer näringsämnen utan varför? Svaret kan hjälpa både ekologiska och konventionella odlare att nå bättre resultat, säger Carlo Leifert, professor vid Tesco centre for organic agriculture.

Skillnaderna är så stora att han menar att de kan motivera ändrade kostråd. Den som äter ekologiskt behöver äta mindre för att få samma hälsoeffekt.

Men bilden kompliceras av att fördelarna med ekomat främst tycks bero på faktorer som gynnas, men inte formellt regleras, vid ekologisk odling. Dit hör vården av jordens mineralinnehåll.

–Det finns variationer och därför kan inget av dagens odlingssätt påstå att det alltid är bäst, säger Carlo Leifert.

Växtföljden hör till det som visat sig ha oväntat stor betydelse, liksom kvävetillförseln. Vid ekologisk odling ökar den naturligt under säsongen och är hög under viktiga tillväxtperioder som inverkar på plantans näringsinnehåll. Vid konventionell kvävegödsling är det tvärtom: tillförseln är störst i början och sedan avtagande.

–Det är en stor undersökning och det ska bli mycket intressant att se slutrapporten. Flera mindre studier har det senaste året visat på ett högre inslag av antioxidanter i vissa ekologiska produkter, säger Irene Mattisson, nutritionist på Livsmedelsverket.

Henrik Ennart bloggar om mat och hälsa blogg.svd.se
Annons
Annons
X
Foto: KRISTER LARSSON / SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X