Nytt virusattack hos Microsoft

Se upp för .wmf! Ett lugnt virusår avslutas med en ny varning för ett allvarligt säkerhetshål i Microsofts operativsystem XP.
Med lite otur kan en drabbad dator kapas och tas över av utomstående.

Under strecket
TT
Publicerad
Annons

– Vi är medvetna om problemet och analyserar för närvarande hur vi ska lösa det, säger Magnus Lindkvist, systemsäkerhetsingenjör hos Microsoft till TT.
I Sverige gick larmet ut via Sveriges IT-incidentberedskap (Sitic), en avdelning inom Post- och telestyrelsen.
Vad det handlar om är en bristfällig hantering av bildfiler av typen wmf, som gör det möjligt att lägga in en programkod som kan ge upphovsmannen tillgång till en drabbad dator.

Extra försiktighet
– Den som försöker öppna en sådan fil med ändelsen .wmf kommer i stället för att få se bilden utan att märka det få programmet installerat i datorn, säger säkerhetstekniker Oskar Bergquist på Sitic.
Det kan också räcka med att besöka ”fel” sida på nätet för att drabbas.
Det allra vanligaste bildformatet som de flesta känner till har .jpg som slut på filnamnet. Men det finns ändå anledning att varna.
– Absolut, vi manar till extra försiktighet, säger Magnus Lindkvist.
Den andra tisdagen varje månad skickar Microsoft ut uppdateringar på sina programvaror. Ofta handlar det om uppdateringar för att täppa till upptäckta brister i programvaran. Nästa gång det är aktuellt är den 10 januari.
– Ännu vet vi inte om det här problemet är så allvarligt att vi kommer att släppa en särskild uppdatering, säger Magnus Lindkvist.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons