Tomas Lundin:Nytt Tyskland tar form – så sprack maktblocken

Tomas Lundin
CDU:s toppkandidat Christian Baldauf i Rheinland-Pfalz reagerar på det historiskt dåliga delstatsresultatet för partiet.
CDU:s toppkandidat Christian Baldauf i Rheinland-Pfalz reagerar på det historiskt dåliga delstatsresultatet för partiet. Foto: Andreas Arnold/AP

Ett Tyskland utan CDU i regeringsställning? En miljöpartist som axlar Angela Merkels mantel? Signalen från söndagens tyska delstatsval är att maktblocken spricker upp, att starka personligheter vinner och att inget fungerar utan miljöpartiet B90/Die Grünen.

Under strecket
Publicerad
Sachelle Babbar/AP
Foto: Sachelle Babbar/AP
Christian Baldauf talar efter det misslyckade valet.

Christian Baldauf talar efter det misslyckade valet.

Foto: Andreas Arnold/AP
Annons

BONN I Angela Merkels kristdemokratiska CDU haglar det självkritik och självrannsakan efter de historiskt sämsta valresultaten i delstaterna Baden-Württemberg och Rheinland-Pfalz, där CDU fick 24 procent respektive knappt 28 procent.

Resultatet var inte oväntat. Coronarestriktioner, vaccinstrul och en jäsande korruptionshärva i CDU har skapat missnöje och frustration som nu fått utlopp i valbåsen. Delstatsval är dessutom präglade av många regionala frågor som inte slår igenom nationellt.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons