Annons
X
Annons
X

Nytt tungt bakslag för MP:s ledning

Miljöpartiets kongress fattade på lördagseftermiddagen ett tredje tungt beslut – på tvärs med partiledningen – då man med ett distinkt ja röstade för att vinster i välfärden ska återinvesteras i verksamheten.

Votering på Miljöpartiets kongress i Västerås.
Votering på Miljöpartiets kongress i Västerås. Foto: SCANPIX

Partistyrelsen har haft sina egna medlemmar emot sig då flera viktiga beslut fattats under kongressen. På förmiddagen beslutade ombuden att partiet ska verka för 35 timmars normalarbetstid, därefter slog man fast att arbetsgivaravgiften för unga ska återställas.

Bara några timmar senare var det dags igen då kongressen slog fast att vinster i välfärden ska återinvesteras. Partiledningens linje var att de ”som huvudregel” ska tillbaka in i verksamheten.

Språkröret Gustav Fridolin sade sig dock inte vara särskilt förvånad över beslutet, i synnerhet inte med tanke på ”den debatt vi haft i Sverige under senare tid”.

Annons
X

– Går man till en kongress med ett över hundrasidigt program som man vill att kongressen ska diskutera och besluta om så vet man att en del av de besluten kommer att innebära skärpningar. Och jag väntade mig att man skulle göra det på det här området.

– Nu får vi ta med oss skärpningen och se vad den innebär för politiken.

Enligt Gustav Fridolin har MP:s strävan hela tiden varit att skapa regelverk som säkerställer att det inte går att driva en skola eller vårdcentral för att tjäna pengar. Ska man bidra till välfärden ska man göra det ”för att man har en idé om hur man ger bra utbildning eller bra vård”, enligt språkröret.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Han menar att ”politisk naivitet länge parats med politisk prestige” i frågan kring vinster i välfärden.

  – Det är två saker som är farliga var för sig, och tillsammans nästan vådliga för välfärdssystemet. Det är det som leder till att vi har haft så många problem.

  Under fjolårets kongress fattade Miljöpartiet beslut om skolan – då med resultatet att vinstuttag skulle tillåtas. Vad omsvängningen beror på har Fridolin ingen riktig förklaring till.

  – Det vi slog fast då var att om man ska driva skola i aktiebolagsform måste man klargöra att det ska göras i annat syfte än att tjäna pengar. Där har vi lyckats ta ett steg sedan förra kongressen eftersom det nu kommer ett lagförslag om hur det ska se ut.

  Enligt Gustav Fridolin kommer dagens besked inte att påverka friskolekommitténs beslut nämnvärt – trots att det i kommitténs beslut gällande vinstuttag står att ” den möjligheten ska finnas kvar”.

  – Vårt beslut handlar om vad man ska göra av vinsten. Vi tycker att vinsten ska återinvesteras, det är det beslut kongressen har tagit.

  Annons
  Annons
  X

  Votering på Miljöpartiets kongress i Västerås.

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X