Annons

Nytt trä-plast-material ger miljövinster

Plast och trä kan verka som varandras motsatser. Men de konkurrerar också om samma användningsområden. Hittills har det mest handlat om att plast ersätter trä, som i utemöbler och olika sorters byggmaterial. Nu slår skogsindustrin tillbaka med trämaterial som imiterar plast.

Publicerad

Från och med i höst kommer Södra att börja producera ett material som kallas DuraPulp.

– Vi blandar ned en polymer som vi får från stärkelsen i majs i pappersmassan. Så gör vi lite hokus pukus som vi inte vill att andra ska få veta något om. Då får vi ett material som ser ut och som kan användas som plast. Det går att värma upp och pressas i olika former, säger Henrik Wettergren, affärsområdeschef på Södra.

Genom att blanda ner en polymer från majsstärkelse i pappersmassan tillsammans med en del hemliga ingredienser har pappersjätten Södra fått fram ett nytt träliknande material, DuraPulp, som imiterar plastens egenskaper – men utan dess nackdelar.

Foto: JESPER ANDERSSON Bild 1 av 4

”När man tröttnar på produkten är det bara att lägga den i komposthögen eftersom den är biologiskt nedbrytbar”, säger Henrik Wettergren, affärsområdeschef på Södra.

Foto: JESPER ANDERSSON Bild 2 av 4

För att visa på materialets möjligheter gav Södra designbyrån CKR i uppdrag att ta fram barnstolen Parupu (bilden) och lampan w101 (nästa bild).

Foto: PHILIP KARLBERG Bild 3 av 4
Foto: PHILIP KARLBERG Bild 4 av 4
Annons
Annons
Annons
Annons