Annons
X
Annons
X

Nytt tonläge i invandringsfrågan

Moderaternas kontroversiella utspel om flyktingpolitiken har snabbt förändrat tonläget kring partiet i sociala medier. Invandringsfrågor förknippas nu lika starkt med M som med SD på Twitter, visar SvD:s unika undersökning.

(uppdaterad)

Det var något av en politisk bomb när migrationsminister Tobias Billström (M) förra fredagen meddelade att
Moderaterna ska se över hur man kan ”påverka volymerna” av asylsökande till Sverige. I klartext: Införa en restriktivare invandringspolitik.

Reaktionerna blev starka, även från allianskolleger och det egna ungdomsförbundet, med anklagelser om att Moderaterna skulle fiska i främlingsfientliga vatten och ta över Sverigedemokraternas problemformulering. Särskilt sedan Billström utvecklade resonemanget i Agenda på tv i söndags tog diskussionen ordentlig fart i de sociala medierna.

SvD har i
samarbete med undersökningsföretaget Novus analyserat effekten av Moderaternas nya tongångar på den arena där politiska utspel idag får snabbast genomslag – mikrobloggen Twitter.

Annons
X

Vi har tittat på hur ord relaterade till flykting-, invandrings- och migrationspolitik har nämnts i samma inlägg (tweet) som något av de åtta riksdagspartierna.

Av den runt halv miljon tweets som gjorts om svensk politik sedan vår mätperiods början – riksdagens öppnande i höstas – handlar närmare var trettionde om invandring/flykting/migration. Sverigedemokraterna har totalt dominerat ämnet.

Men den senaste veckan, efter Billströms utspel, har M fått lika mycket uppmärksamhet i samband med invandring som SD normalt brukar få.

– Just nu förknippas Moderaterna i sociala medier starkt med invandringsfrågan och med en mindre generös invandringspolitik, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus.

Twitter säger inget om vad allmänheten tycker, betonar han. Men där finns en överrepresentation av opinionsbildare och journalister, det vill säga personer som i sin tur påverkar opinionen.

En slutats är tydlig: Om Moderaternas avsikt var att sätta invandringsfrågan i centrum och koppla den till det egna partiet, så lyckades de direkt, åtminstone på nätet.

– Det finns en positionsförflyttning, där det här är ett ämne som kommit upp allt mer i debatten efter sommaren 2012, säger Torbjörn Sjöström.

Det bekräftas
också av en traditionell opinionsmätning som Novus gjorde för några veckor sedan, där det framkom att invandring gått från elfte till sjätte viktigaste fråga för svenska folket jämfört med förra året.

Annika Hamrud, journalist med inriktning på organiserad intolerans och själv aktiv på Twitter, konstaterar att främst två grupper uppmärksammat Moderaterna den senaste veckan. Dels ”den pratande eliten” som i huvudsak reagerat negativ, dels SD-supportrar som drar slutsatsen att M nu tagit över SD:s politik.

– Det pågår ett spel där det är uppenbart att både Moderaterna och Socialdemokraterna är stressade över att förlora väljare till SD, säger Annika Hamrud.

Att Reinfeldt själv i förrgår gick ut och
distanserade sig från Billströms utspel om minskad invandring tror hon var tanken redan från början – medan Billström fick släppa testballongen och ge en hint till dem som kan tänka sig att rösta på SD, så måste Reinfeldt tänka på andra väljargrupper och allianssamarbetet.

Hamrud anser inte att Reinfeldt har börjat slira i sin linje mot SD.

– Reinfeldt är den hårdaste partiledaren mot SD i riksdagen. Han håller på att bli nästan lika hatad som Mona Sahlin i nationalistiska kretsar för att han varit så tydlig, säger hon.

Anders Sannerstedt, statsvetare vid Lunds universitet, tycker att Billströms uttalande ska ses i perspektivet av de klagomål som finns mot flyktingpolitiken från flera av landets kommunpolitiker.

– Det är slående hur mycket uppmärksamhet Moderaterna fått den senaste veckan. Det brukar sägas att om en fråga diskuteras mycket så gynnar det partiet som ”äger” frågan. Det innebär att det här lika gärna kan komma att gynna SD. Det är tänkvärt att undersökningen visar att Moderaterna fått ett mycket högre genomslag än Centerpartiet fick när de pratade om fri invandring, säger Anders Sannerstedt.

Så vilken blir den långsiktiga effekten när dammet lagt sig? Det beror mycket på vilken nästa signal blir från M – om är det Billströms eller Reinfeldts linje som gäller, säger Torbjörn Sjöström på Novus.

– Om fler journalister utifrån detta börjar associera M med SD-politik kan det bli ett problem för M långsiktigt, eftersom finns en stark kritik mot SD:s politik bland journalister. Twitter är fortfarande lite av ett mysterium. Frågornas livslängd där kan vara kort, men vissa saker sätter sig och sprids vidare till andra medier, säger han.

Topptweets om M och integrationsfrågan

Personer med flest följare som twittrat i ämnet:

”RT @UlfBjereld: Undrar hur bekväm @carlbildt känner sig med Moderaternas nya profil i flyktingfrågan?”

Magnus Betnér (118 300 följare)

”M ska sno väljare från SD – på helt fel sätt. Oväntat. Och väldigt ledsamt.”

Fredrik Virtanen (33 517 följare)

”Noterar: Twitter har varit väldigt duktigt på att sprida SD:s (smarta) spinn om att de numera vill ungefär samma sak som Moderaterna.”

Viktor Barth-Kron (13 464 följare)

”Nu kör Moderaterna på riktigt. Nu blir det läskigt. Migrationsministern: Dagens asylinvandring inte hållbar.”

Karin Pettersson (8 333 följare)

”Moderaterna vill minska invandringen och få andra EU-länder att större ansvar. Men M-kommuner tar emot minst flyktingar.”

Daniel Swedin (8 229 följare)

Populära quizar om politik

Känner du igen Stockholmspolitikerna? quiz.svd.se Har du koll på politikermode? quiz.svd.se Politikernas grodor – vilka minns du? quiz.svd.se
M och SD kopplas till invandring svd.se
Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X