Nytt test avslöjar risk för gravida

Svenska forskare har hittat ett sätt att på ett tidigt stadium upptäcka vilka kvinnor som riskerar att drabbas av havandeskapsförgiftning. Med ett enkelt blod- eller urinprov kan man redan i vecka 14 förutspå vilka som är i farozonen, skriver Svenska Dagbladet.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Det är två forskargrupper vid Biomedicinskt centrum i Lund som identifierat två ämnen, fosterhemoglobin och Alfa-1-mikroblobulin, som kan mätas i blodet flera månader innan de första symtomen blir synliga. Metoden har testats i en blindstudie på 96 engelska kvinnor med en gentyp som ger en hög risk för havandeskapsförgiftning. Med en träffsäkerhet på 90 procent lyckades Lundaforskarna förutsäga vilka kvinnor som skulle insjukna.

Forskarna har också utvecklat ett möjligt botemedel mot sjukdomen. De har testat om proteinet Alfa-1, som används av kroppen för att skydda mot skador, också kan användas för att behandla de sjuka kvinnorna. Vid försök på moderkakor försvann alla tecken på havandeskapsförgiftning vid behandling med Alfa-1.

Annons
Annons
Annons