Superplanet som kan slå alla rekord

London–New York på 30 minuter. Ja, med det nya superplanet som den kanadensiska uppfinnaren och ingenjören Charles Bombardier skissar på skulle det kunna vara möjligt. Läs om det och andra spektakulära projekt med överljudsplan här under.

Under strecket
Publicerad
Annons

Det tycks pågå en inofficiell tävling i att presentera idéer på supersnabba passagerarplan. I somras kunde vi läsa om flygplanstillverkaren Airbus som hade fått en patentansökan godkänd på en ny Concorde med en topphastighet på 4,5 gånger ljudets hastighet (se nedan). Nu kontrar uppfinnaren och ingenjören Charles Bombardier med en ritning på ett så kallat scramjet-plan med plats för 75 passagerares som ska kunna halvera den tiden.

En scramjetmotor fungerar så att syret utanför planet pressas samman till gas när planet färdas framåt i överljudshastighet. Det innebär att planet inte behöver bära på flytande syre, vilket gör det lättare och avsevärt mycket snabbare än dagens plan. Inga kända scramjetmotorer finns i dag i reguljär drift, men tekniken testas på drönare för militärt bruk, skriver Science Alert.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons