Annons

Region Skåne först med ett nytt snabbtest

Region Skåne inför som en av de första i landet ett snabbtest för covid-19. Testet ger resultat på en eventuell covidsmitta inom 15 minuter och ska kunna användas inom sjukvården, uppger regionen.

Under strecket
Anna Karolina Eriksson / TT
Uppdaterad
Publicerad

Provtagningspinnen stoppas i ett provrör med reagens efter att den förts in i näsan vid ett snabbtest (antigentest) för covid-19 på vid Skånes Universitetssjukhus i Lund.

Foto: Johan Nilsson/TT

Testet görs av vårdpersonal som tar ett prov från den bakre näsväggen med en provtagningspinne. Provet läggs sedan i ett provrör med vätska , och efter cirka 15 minuter framgår det om testet är positivt eller negativt.

Foto: Johan Nilsson/TT

Regionen har köpt in 200 000 så kallade antigentest, och tanken är att det ska komplettera andra testmetoder som används. Ett snabbt resultat är en fördel för att utröna huruvida smittade finns på exempelvis äldreboenden och bland patienter på vårdcentraler.

Testet görs av vårdpersonal som tar ett prov från den bakre näsväggen med en provtagningspinne. Provet läggs sedan i ett provrör med vätska, och efter cirka 15 minuter framgår det om testet är positivt eller negativt.

Annons
Annons
Annons