X
Annons
X

Nytt samarbete med Lettland i Afghanistan

Vi arbetar nu med att utveckla det nordiska försvarssamarbetet. Ett exempel är det nyligen beslutade samarbetet mellan Sverige, Finland, Norge och Lettland där vi med start redan i januari 2013 kommer ha ett gemensamt styrkebidrag till stöd för de afghanska säkerhetsstrukturerna. Det skriver ÖB Sverker Göranson tillsammans med Finlands försvarschef Ari Puheloinen och Norges försvarschef Harald Sunde.

Försvarssamarbetet mellan de nordiska länderna har utvecklats under flera årtionden och stora framsteg har gjorts under de senaste tre åren. Även om den här formen av effektiviseringar inte kommer att lösa alla våra ekonomiska utmaningar är det ett nödvändigt instrument för att bygga den framtida ekonomiskt, realiserbara försvarsförmågan hos de nordiska länderna. Det är med tanke på uppnådda resultat som vi hävdar att det nordiska försvarssamarbetet, NORDEFCO, är ett gott exempel på "
pooling and sharing" eller "
smart defence", som andra EU- och Nato-länder kan ta efter.

Ett resultat är att det nu har utarbetats fleråriga nordiska övningsplaner. De har under de senaste åren nyttjats flitigt bland annat genom övningsflygssamarbetet mellan Sverige, Finland och Norge – Cross Border Training. Under 2010 genomfördes 48 nordiska övningsinsatser i år är det över 120 planerade. Detta innebär att de olika nordiska ländernas stridsflyg kan delta i komplexa övningar från sin hemmabas med ett stort antal flygplan som övar i ett vidsträckt övningsområde sig över nationsgränserna. Vi når på detta sätt långt bättre operativ effekt, utan att dra på oss extra kostnader.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X