Annons
X
Annons
X

Nytt politisk landskap hotar Åland

Det självstyrande Åland utmärkte sig i helgens riksdagsval genom ett rekordlågt valdeltagande. Nu lever det åländska självstyret litet farligare.

Av TT

Röstdeltagandet sjönk från 57 procent för fyra år sedan till 51,1 procent. Räknas utlandsålänningarna in sjunker röstdeltagandet till 41,2 procent.

Även om det troligen inte hade stor betydelse för valutgången finns nu en risk för att de åländska frågorna och i förlängningen också det åländska inflytandet på rikspolitiken kan komma att minska när det ska kompromissas om regeringsprogram. Och det gäller även om det inte blir förhandstippade Samlingspartiet, Sannfinländarna och Socialdemokraterna som bildar nästa regering, tror statsvetaren Göran Djupsund.

Sannfinländarnas framgång i kombination med utmaningarna när det gäller statsfinanserna bäddar inte för att ta upp nya svåra frågor. Inte ens om Svenska folkpartiet mot förmodan hamnar i regeringsställning finns det garantier för att frågor om självstyrelsens modernisering, till exempel genom en så kallad ramlag, hamnar i fokus, tror Djupsund.

Annons
X

Stockholm TT

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X