Annons
X
Annons
X

Nytt Office flyttar till molnet

Microsoft har precis visat upp den nya versionen av sitt Office-paket med väl inkörda program som Word och Excel. Jämfört med tidigare ser det lite annorlunda ut men framför allt försöker Microsoft flytta ut så mycket som möjligt ut på internet och anpassar paketet till datorplattor och andra typer av nya datorer som är på väg.

Microsoftchefen Steve Ballmer presenterade nya Microsoft Office-paketet.
Microsoftchefen Steve Ballmer presenterade nya Microsoft Office-paketet.

Vid ett stort möte i San Francisco har Microsoftchefen Steve Ballmer precis visat upp den nya versionen av Office-paketet, Office 2013. I vanlig ordning blir det en rad förändringar och till utseendet påminner nya Office mer om hur det ser ut i Windows 8, den kommande versionen av operativsystemet Windows, och i Windows Phone.

Nya Office har också anpassats så att det ska fungera att med fingrarna peka sig fram i programmen, precis på samma sätt som man gör med en mobil eller datorplatta med tryckkänslig skärm. Den som vill kan fortsätta använda tangentbord och mus precis som tidigare. Alternativt går det också att använda en pekpenna.

Office 2013 har också byggts ihop med telefonitjänsten Skype, som Microsoft köpt upp, och med Yammer som är en social nätverkstjänst för företag, också den uppköpt av Microsoft.

Annons
X

Men den kanske största förändringen är att Microsoft nu tar ett stort steg mot att flytta ut allt mer i datamolnet, kort sagt, flytta både program och användarnas filer från den egna datorn till stora datacentrum som man når via internet. Nya Office kommer till exempel att som standard spara filer i Microsofts molntjänst Skydrive. På det viset blir de tillgängliga i alla de datorer och mobiler som man använder.

Microsoft försöker nu också möta konkurrensen från Google och andra genom att satsa hårdare på att även sälja Office som en molnbaserad tjänst, vid sidan av den traditionella installationen i den egna datorn. Google har lockat både privatpersoner och företag att skippa Office för att i stället använda Googles molnbaserade Officeliknande program.

Den som vill ladda ned och prova en förhandsversion av nya Office kan göra det
här. Microsoft uppger för närvarande inte när den färdiga versionen ska börja säljas och vad priserna för de olika alternativen blir.

Annons
Annons
X

Microsoftchefen Steve Ballmer presenterade nya Microsoft Office-paketet.

Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X