Annons

Största mötet någonsin om Panamaläckan

I Sverige pågår ett par hundra skatteutredningar kopplade till Panamadokumenten. Förra veckan träffades 30 länders skattemyndigheter i Paris för att utreda skatteflykt gällande sagda läcka. Mötet innebär det största internationella utbytet av skatteinformation någonsin.

Under strecket
Publicerad

Det var i april 2016 som den enorma läckan från den Panama-baserade advokatbyrån Mossack Fonseca avslöjades.

Foto: Arnulfo Franco/AP Bild 1 av 1

Det var i april 2016 som den enorma läckan från den Panama-baserade advokatbyrån Mossack Fonseca avslöjades.

Foto: Arnulfo Franco/AP Bild 1 av 1
Det var i april 2016 som den enorma läckan från den Panama-baserade advokatbyrån Mossack Fonseca avslöjades.
Det var i april 2016 som den enorma läckan från den Panama-baserade advokatbyrån Mossack Fonseca avslöjades. Foto: Arnulfo Franco/AP

Skatteverket skriver i ett pressmeddelande att man för närvarande arbetar ”med ett par hundra utredningar av möjligt skatteundandragande i Sverige med koppling till Panamaläckan”. Än så länge har Skatteverket fattat beslut om sammanlagt 173 miljoner kronor i höjd skatt för företag och individer, inklusive skattetillägg.

– Vi hade redan pågående utredningar innan veckan kom. Vi utreder alla som förekommer i ICIJ:s material. När det gäller 173 miljoner kronor i höjd skatt så gäller det bara de utredningar som vi redan har fattat beslut om. Vi har också nästan 150 pågående utredningar, säger Margareta Nyström, ansvarig för internationella samarbeten på Skatteverket, till SvD.

Panamadokumenten är en samling av 11,5 miljoner dokument som den panamanska advokatbyrån Mossack Fonseca framställt. Dessa dokument visar hur flera företag, personer och banker tagit hjälp av Mossack Fonseca för att dölja tillgångar i ”skatteparadis” genom brevlådeföretag. Läckan kom först tyska Süddeutsche Zeitung till del, som sedan delade dokumenten med ICIJ, en internationell organisation för grävande journalister.

Annons
Annons

I fokus på det senaste skattemötet i OECD var mellanhänderna, där vissa banker, skatterådgivare, advokater och företag fungerade som nav i den internationella skatteflykten, enligt Margareta Nyström.

– Några av de upplägg och mellanhänder som figurerar hade vi upptäckt redan tidigare. Men Panamaläckan har kraftigt utvidgat våra möjligheter att hitta och utreda uppgifter och arbetet har fortsatt hög prioritet för oss, säger Katrina Björk, ansvarig för utlandstransaktioner på Skatteverket.

Skatteverket skriver att det internationella samarbetet i samband med Panamadokumenten ”globalt hittills resulterat i 1 700 utredningar och revisioner, samt över 2 500 förfrågningar om information mellan myndigheter. Fler än 100 mellanhänder, så kallade intermediärer, har identifierats. Utöver det har ett stort antal personer i olika länder lämnat självrättelser till respektive skattemyndigheter”.

OECD:s särskilda arbetsgrupp möttes tidigare i veckan för den tredje gången i ordningen om Panamadokumenten. Under mötet ”delades information om mellanhänder med många fler detaljer än tidigare”, skriver Skatteverket.

– Sverige har en aktiv roll i arbetet och vi har bland annat bidragit till att skapa enhetliga former för att efterfråga uppgifter mellan skatteförvaltningarna, säger Margareta Nyström.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons