Annons

Nytt metoo-upprop: ”Ingen har känts vid våra krav”

Representanter för 65 #metoo-upprop samlades i mars 2018 för att lämna över förslag på åtgärder till dåvarande jämställdhetsminister Åsa Regnér (S).
Representanter för 65 #metoo-upprop samlades i mars 2018 för att lämna över förslag på åtgärder till dåvarande jämställdhetsminister Åsa Regnér (S). Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Två år efter metoo har rörelsen fått effekt. Det menar advokaten Agnes Hammarstrand som var en av de som stod bakom uppropet #medvilkenrätt som publicerades i SvD 2017. Samtidigt är metoo-gruppernas besvikelse över de politiska åtgärderna som gjorts stor. Nu samlas en mängd grupper i ett gemensamt upprop.

Under strecket
Publicerad

Agnes Hammarstrand menar att metoo förändrat konsensus i juristbranschen. Hennes byrå har inrättat en egen JämO, som är ett skyddsombud för jämställdhetsfrågor.

Foto: Peter Nilsson

Representanter för 65 olika #metoo-upprop lämnade över sina förslag till Åsa Regnér under ett möte på Historiska museet i Stockholm.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

”I slutändan är det tyvärr så att problemet med mäns våld, övergrepp och trakasserier är så enormt och så djupt rotat i våra samhälleliga strukturer att det mesta av arbetet för att motverka det kommer att kännas futtigt”, säger Hanna Kaiser Barnes.

Foto: Tomas Oneborg

På dagen två år efter metoo-rörelsens start vill Samordningen Metoouppropen och representanter från metoo-uppropen påminna om att kampen mot sexuella övergrepp och trakasserier är långt ifrån över, i ett samlat upprop.

Foto: @teamhawaiidesign

Rollspel om hur man bemöter härskartekniker, uppdaterade affärsmål och en egen JämO, dit anställda kan vända sig med jämställdhetsrelaterade problem. På advokatbyrån Delphi i Göteborg har arbetet för jämställdhet och mot sexuella trakasserier trappats upp sedan metoo-rörelsen startade för två år sedan.

Advokaten Agnes Hammarstrand är delägare i Delphi och var en av de som stod bakom juristbranschens upprop #medvilkenrätt som publicerades i SvD den 14 november 2017. Hon menar att metoo-rörelsen har förändrat juristbranschen.

Annons
Annons
Annons