Nytt maktblock formeras inom LO

De sex LO-facken bakom det så kallade 6F vill skapa ett nytt maktblock och bli en motkraft till industrin inom LO. Samarbetet har också snabbt fördjupats, framgår det av en ny rapport. Samtidigt har det uppstått en spricka, där Transport riskerar att hamna alltmer vid sidan om. Rapporten ger också en oväntat öppen bild av motsättningarna inom LO.

Under strecket
Publicerad
Fackförbundet Transports förbundsordförande Lars Lindgren.

Fackförbundet Transports förbundsordförande Lars Lindgren.

Foto: BERTIL ERICSON/SCANPIX
Annons

Det senaste halvåret har varit dramatiskt inom LO. Den gemensamma fronten mot arbetsgivarna inför avtalsrörelsen havererade i början av september. Då lämnade tre av industrifacken LO-samordningen efter oenighet om kravet på en jämställdhetspott. Slitningarna var tydliga redan i våras, då LO-styrelsen vid ett stormigt möte diskuterade det nya Industriavtalet som en oenig styrelse till slut gav klartecken för.

Motsättningarna diskuteras i en ny rapport från 6F, som SvD Näringsliv har tagit del av. Den bygger på intervjuer med förbundsordförande och avtalssekreterare i de sex förbund som står bakom 6F. Rapporten präglas av en öppenhet som arbetsmarknadens organisationer sällan bjuder på och ger en ovanlig inblick i vad som händer bakom kulisserna.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons