Annons
X
Annons
X

Nytt lönetak inom LO får kritik

Nästa LO-bas kommer att ha en inkomst som motsvarar snittlönen för 3,5 industriarbetare. Det nya lönesystemet har nu klubbats av LO:s representantskap. Det innebär att alla styrelsearvoden ska räknas av från lönen. Samtidigt höjs pensionsavsättningarna för LO-ledningen.

Representantskapet, som är LO:s högsta organ mellan kongresserna, godkände på onsdagen förslaget om ett nytt lönesystem för LO-ledningen.

Modellen innebär att LO:s ordförande ska ha en inkomst som motsvarar 3,5 industriarbetarlöner, medan de övriga två i ledningen ska tjäna som tre industriarbetare. Det blir taket, alla arvoden från styrelseuppdrag ska räknas av från lönen. Motiveringen är att det nya systemet blir mer transparent och lättare att försvara.

– Vi har länge haft en utmaning i att förklara lön och arvoden för LO:s ledning, sade kanslichef Kjell Ahlberg när han presenterade förslaget.

Annons
X

Omräknat till lönenivån för 2010 innebär den nya modellen en årsinkomst på 1 075 319 kronor eller 89 610 kronor i månaden för LO:s ordförande. För vice ordförande och avtalssekreteraren motsvarar det en månadslön på 76 809 kronor.

Det nuvarande systemet är i stället kopplat till den högsta ombudsmannalönen. Ovanpå det tillkommer arvoden för olika styrelseuppdrag, som av tradition har setts som en del av inkomsten. Det har varit hett omdiskuterat, inte minst i samband med AMF-affären 2009. Då fick Wanja Lundby-Wedin stark kritik för raden av styrelseuppdrag.

Wanja Lundby-Wedin förklarade på repskapet att hon att hon välkomnar omläggningen och betonade att hon länge velat se ett nytt system.

– Det här är mycket mer transparent. Jag unnar min efterträdare att inte behöva ifrågasättas som sniken, sade hon.

En talare yrkade på avslag. Gerhard Lundberg från Livs tog fasta på att den nya modellen innebär en höjning av den lön som LO står för. Dessutom ökar pensionskostnaderna.

– Det är en höjning med 25 000 kronor i månaden, i praktiken 45 procent. Det är väldigt dåligt tajmat när många av oss tvingas varsla för att få igenom löneökningar på 650 kronor i månaden. Vi kommer att få en himla debatt i medierna om det här och jag kommer att ha väldigt svårt att ta den, sade han.

Kjell Ahlberg medgav att pensionsavsättningarna kommer att öka. Idag är inkomsten från styrelsearvoden inte pensionsgrundande. Men systemet kommer ”i viss mån” att leda till lägre inkomster för LO-ledningen än idag genom det tak som införs.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X