Annons

Lennart Samuelson:Nytt ljus över Stalins roll i mordet på Kirov

Mordet på Leningrads partichef Kirov 1934 fick radikala följder för Sovjets historia. Ny forskning avfärdar att Stalin beställt attentatet men visar hur han utnyttjade situationen, vilket drabbade hundratusentals oskyldiga.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Ingen återblick på Sovjetunionens historia kan förbigå mordet på Sergej Kirov, partichef i Leningrad och det omgivande länet samt ledamot av kommunistpartiets högsta organ politbyrån. Varje biografi om Stalin försöker sätta in denna händelse i ett större sammanhang. Mystiken kring dådet tätnade genom de osannolika berättelser som framfördes mot de åtalade under de stora Moskvaprocesserna 1936–1938.

Dådet förövades sent på eftermiddagen den 1 december 1934 av Leonid Nikolajev, en ung, arbetslös kommunist som arresterades på platsen. Polisen började utfråga honom samma kväll och inkallade även hans hustru och bekanta till förhör. I Moskva sammanträdde Stalin och den inre kretsen för att ta del av hemliga polisen NKVD:s rapporter. En undantagslag antogs brådstörtat som möjliggjorde summariska rättegångar mot misstänkta terrorister. Därefter reste Stalin och andra politbyråmedlemmar till Leningrad för att förhöra Nikolajev och vittnen som inkallats. Däribland NKVD-personal och Kirovs livvakt Borisov, som vid mordtillfället befunnit sig på alltför långt avstånd från sin chef för att kunna förhindra dådet. Men Borisov omkom i en bilolycka på väg till förhöret hos Stalin. Nikolajev dömdes och avrättades den 29 december, tillsammans med ett tiotal andra som dömts – ofta mot sitt nekande i sista instans – för sin förmenta delaktighet i den konspirativa grupp som skulle ha planlagt mordet.

Annons
Annons
Annons