Annons
X
Annons
X

Nytt larm: Unga klarar inte ekonomisk smäll

Sju av tio unga oroar sig för sin privatekonomi. Och en tredjedel har svårt att klara en oförutsedd utgift på 10 000 kronor. Det visar en ny undersökning.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

**Många unga upplever **att de har svårigheter att klara oförutsedda utgifter. En ny undersökning som har gjorts på uppdrag av inkassobolaget Alektum visar att en av tre saknar ekonomisk buffert på 10 000 kronor.

Sju av tio oroar sig över sin privatekonomi och mer än varannan uppger att privatekonomin är en källa till oro i största allmänhet, enligt undersökningen.

Arbetslöshet och oförutsedda utgifter anses vara de största ”hoten” mot den egna ekonomin. Vidare uppges en för låg inkomst vara en anledning till att pengarna inte räcker. En av fyra uppger att de har svårt att få sina pengar att räcka hela månaden. Och hälften denna grupp svarar att detta beror på att de har för låg inkomst.

Annons
X

Undersökningen där unga vuxna i åldern 18-30 år har svarat bekräftar liknande undersökningar som andra aktörer har gjort tidigare.

Bland annat har Swedbank i en egen undersökning visat att just yngre, ensamstående och personer med låga inkomster, har ett lågt buffertsparande.

Swedbanks undersökning visar också att 60 procent inte sparar för att klara en längre tids sjukdom eller arbetslöshet.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det finns knep för att få igång ett buffertsparande. Det enklaste är att börja månadsspara med hjälp av ett autogiro från lönekontot till ett vanligt sparkonto.

  I dagsläget är räntan satt till noll på de flesta av storbankernas sparkonton. Men det finns flera nischaktörer som ger en sparränta, åtminstone upp till 0,8 procent.

  För att få ett grepp på hur stort sparande man behöver ha kan man själv göra en en lista på saker som man inte kan klara sig utan och som plötsligt kan gå sönder. Exempelvis, bil, kyl, frys, tvättmaskin och så vidare.

  Annons
  Annons
  Annons
  X
  Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X