Annons

”Nytt läge i vårt land – samtala om välfärden”

Foto: Tomas Oneborg, Karin Malmhav/TT

Svensk välfärd står inför sin största utmaning på 100 år. Vi uppmanar samtliga partiledare att inleda ordentliga samtal om dess utveckling och finansiering, skriver en rad S-företrädare.

Under strecket
Publicerad

Aldrig tidigare i Sveriges moderna historia har antalet barn och äldre ökat så snabbt som nu. De som arbetar blir färre i relation till barnen och pensionärerna. Alla kommuner och regioner i landet påverkas mycket tydligt av att andelen äldre ökar, framförallt de delar av landet som har stor utflyttning. Kommuner som attraherar arbetsför befolkning måste dessutom öka sina åtaganden för bra skolor och förskolor.

Det är i grunden utmärkt. Det är resultatet av ett välfärdssamhälle, där vi lever längre och där barn välkomnas av förväntansfulla föräldrar. Samtidigt skapar det ett helt nytt läge i vårt land. Det behöver byggas 125 nya äldreboenden i Sverige fram till 2022. Under samma period behövs också 590 förskolor, 310 grundskolor och 30 gymnasieskolor. Dessa verksamheter ska försörjas med nya medarbetare, samtidigt som blivande pensionärer ska ersättas på sina olika arbetsplatser. Utvecklingen är densamma i regionerna som hanterar sjukvården. Också det privata näringslivet står inför utmaningen att hitta nya medarbetare i takt med pensioneringarna ökar. Behovet av välfärd ökar alltså samtidigt som kostnaderna för lokaler, ny teknik och löner skjuter uppåt.

Annons
Annons
Annons