Annons
X
Annons
X

Nytt kraftigt skalv skakar Nepal

Kraftiga jordskalv fortsätter drabba Nepal. SvD bevakar händelseutvecklingen löpande.

• Ett nytt efterskalv har skakat landet. Efterskalvet hade en magnitud på 6,7

• Lördagens jordbävning är den värsta i landet på 80 år och efterskalven har varit väldigt många.

• Den sammanlagda officiella dödssiffran har nu överstigit 2 000, då har offer i både Nepal och Indien (ett 50-tal) räknats in.

• Jordbävningen utlöste laviner på Mount Everest. En enhet inom den indiska armen lokaliserade 17 döda på berget.

• Inga uppgifter om skadade svenskar, enligt svenska UD.

• På interaktiva kartan nedan kan du själv klicka för att läsa och värst drabbade platser.

Jordskalven i Nepal

11:04 Erica Treijs:
Ett omfattande jordskalv, som av amerikanska U.S. Geological Survey har uppmätts till en magnitud på 7,9, har drabbat Nepal. Ett flertal människor uppges ha omkommit och bilder visar stor förödelse. Laviner rapporteras från området kring Mount Everest.

11:05 Erica Treijs:
Minst två barn har omkommit i skalvet. En 15-årig indisk flicka dog i rasmassorna vid den nepalesiska gränsen. Ytterligare ett barn har omkommit under en fallande staty i en stad utanför Nepals huvudstad Kathmandu, berättar vittnen.

11:06 Erica Treijs:
Flyg till Kathmandu har omdirigerats till indiska flygplatser.

Annons
X

11:07 Erica Treijs:
Det drygt 60 meter höga Dharahara tower från 1832 och som uppmärksammats av UNESCO, rapporterats ha rasat. Motstridiga uppgifter om hur många människor som fanns i tornet när det kollapsade florerar.

11:13 Erica Treijs:
Viktor Agaton och är 20 år och är på plats i staden Pokhara, har rapporterar om en smått skärrad, men ändå lugn stämning på gatorna. Mindre skakningar har kommit sporadiskt efter det stora skalvet tidigare idag, meddelar han.

11:14 Erica Treijs:
Klättraren Alex Gavan är på Mount Everest och twittrar om att det gått en stor lavin från Pumori och att många människor ska ha befunnit sig på berget.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  11:15 Erica Treijs:
  Journalisten Sagar Ghimire skriver på Twitter: ”Jag är ledsen. Jag klarar inte att se allt detta. Jag kan inte gå över döda kroppar. Har just räddat en skadad”.

  11:16 Erica Treijs:
  Svenska utrikesdepartementet har inga uppgifter om skadade eller saknade svenskar efter jordbävningen i Nepal.
  – Vår ambassad i New Delhi och vårt konsulat i Kathmandu försöker utreda om det finns några svenskar inblandade, men vi har inga uppgifter om det ännu, säger Ulla Jacobson på UD:s pressjour till TT.

  11:18 Erica Treijs:
  Den svenske bergsbestigaren Robin Trygg satt i sitt tält i Himalaya och drack te när marken plötsligt började skaka.
  – Vi förstod ingenting, säger Robin Trygg i telefon till TT.
  Han befinner sig i ett förhöjt basläger på 5 600 meters höjd på berget Cho Oyu i Himalaya.

  11:19 Erica Treijs:
  Enligt uppgifter från de bergsguider (sherpas) som finns med Robin Trygg i Himalaya har det inträffat ”en stor olycka” på sydsidan på Mount Everest, rapporterar TT.

  11:26 Erica Treijs:
  Flera källor rapporterar nu om laviner i området kring Mount Everest. Detta kan vara den mest omfattande jordbävning som drabbat Nepal sedan 1934.

  11:32 Erica Treijs:
  Ett antal byggnader i huvudstaden Katmandu har rasat, rapporterar Reuters. Minst 150 personer har dött, enligt CNN.

  11:32 Erica Treijs:
  Kraftiga efterskalv rapporteras. Bland annat ska Tibet drabbats av ett skalv som mätte 5,5 på Richterskalan.

  11:35 Erica Treijs:
  Minst 150 döda i den stora jordbävningen, enligt officiella uppgifter från Nepals inrikesminister.

  11:37 Erica Treijs:
  Vittnesuppgifter rullar nu in på sociala medier och alla berättar om döda människor, kollapsade byggnader och att Kathmandu i dag är en stad i chock. Men den exakta omfattningen av skalvet är ännu svår att överblicka.

  11:42 Erica Treijs:
  Jordbävningen som uppmättes till 7,9 på Richterskalan och med sitt epicenter ungefär halvvägs mellan huvudstaden Kathmandu och den näst största staden Pokhara, kändes även i Delhi.

  En skadad man tas om hand av sjukvårdspersonal i Kathmandu. Foto: AP

  11:49 Erica Treijs:
  Polisen berättaratt det är ett vanligt lördagsnöje att klättra upp i det nu kollapsade Dharahara Tower och att de ännu inte vet hur många människor som är fast under rasmassorna.

  11:55 Erica Treijs:
  Omkring 2,5 miljoner människor bor i Kathmandu och det jordbävningsdrabbade området.

  12:08 Erica Treijs:
  ”Vi kände hur det började skaka, det var ganska våldsamt”, säger Mark South på Röda korset i huvudstaden Katmandu till TT.

  12:12 Erica Treijs:
  Dussintals människor med skador har förts till sjukhuset i Katmandu och jordbävningen ska även ha känts i Pakistan och Indiens huvudstad Dehli, skriver AP.

  12:14 SauRjk (Twitter):
  RT@Jaw_Knock: We have taken out 8 people from destroyed home, 6-7 still inside. Horrific scenes.#earthquake#kathmandu#nepal

  12:32 Erica Treijs:
  Eric Arnold describers the earthquake scene at Everest BC in his blog post. ”Lying in my tent seems like someone is shaking my tent, a joke Ritchie I think. Not much later, the shaking of the tent over in the shaking of the ground. Harder and harder. I realize earthquake !! When I opened my tent zipper I see three sides gigantic avalanches come down. Behind me from the Lingtren from the icefall and Pumori. The avalanche from the Icefall-Nuptse is gigantic. Not much later I realize that the cloud base camp is going to hit. Arnold beckons me, come to the mess tent. I run the 20 feet to the tent, mid avalanche cloud touches me. I am totally lost direction and walk against Moulay his tent. Then I storm into the tent. My ears are filled to the brim with snow. In five seconds, I look like the abominable snowman. It is now an hour after the avalanche. Details about the victims, I do not know. Our plan to walk to Pumori BC was not happy today. From which side was a huge avalanche.”

  12:38 Erica Treijs:
  Enligt polisuppgifter har dödssiffran efter jordbävningen i Nepal nu stigit till 449 uppger Reuters. Uppgiften är inte bekräftad.

  Enligt polisuppgifter är det nu 449 dödsoffer bekräftade. På bilden: Volontärer på det vanligtvis så överfulla och turisttäta Durbar Square i Kathmandu.

  13:17 SvD:
  Under högsäsong – mars, april, maj – i det skalvdrabbade Nepal kan ett par hundra svenskar befinna sig i landet, säger Micke Sundström på Pathfinder Travels till TT. Samtidigt rapporterar Huffington Post om 565 döda.

  13:19 SvD:
  Nära 600 personer har omkommit i jordbävningen i Nepal, bekräftar landets inrikesdepartement, enligt CNN.

  13:41 Frida Svensson:
  Hundratals personer befaras ha omkommit i den kraftigaste jordbävningen i Nepal på 81 år. Förödelsen är omfattande, och många vägar är förstörda. Byggnader har kollapsat, bland annat det historiska landmärket Dharahara där minst 50 personer uppges vara fast, och tv-bilder visar flera kroppar i rasmassorna.

  13:41 Frida Svensson:
  Det kraftiga skalvet, ungefär halvvägs mellan Katmandu och den näst största staden Pokhara, har utlöst panik både i Nepal och i Indien. Skalvet ska även ha märkts av i Bangladesh, Tibet och Pakistan. Magnituden har uppmätts till 7,9 på Richterskalan, skriver TT.

  13:51 Frida Svensson:
  Röda Korset har många medarbetare på plats i Katmandu, skriver TT.
  – Vi kände hur det började skaka, det var ganska våldsamt. Vi gick ut på balkongen, och skakningarna pågick åtminstone i en minut. Vi kunde se hur damm steg upp från bergen runt Katmandu och när skakningarna slutat lämnade vi byggnaden så fort vi kunde, säger talespersonen Mark South.

  13:52 Frida Svensson:
  Svenska utrikesdepartementet har inga uppgifter om skadade eller saknade svenskar i området. Enligt UD finns 44 svenska medborgare bofasta i Nepal. Det rör sig om 18 familjer.

  13:53 Frida Svensson:
  ANTALET DÖDA FORTSÄTTER STIGA:
  Minst 688 personer har dött, uppger Nepals inrikesministerium enligt Reuters.

  13:58 Frida Svensson:
  SvD söker just nu vittnen i området eller personer som vet mer om läget på plats. Men det är väldigt svårt att upprätta telefonkontakt och likande. Men vi hoppas kunna komme med mer information.

  14:08 Frida Svensson:
  SAMMANFATTNING:
  Om du inte har haft möjlighet att hänga med i nyhetshändelserna denna lördagsmorgon så kommer här en sammanfattning:

  Vad har hänt?
  Ett kraftigt jordskalv har inträffat i Nepal. Jordbävningen är den värsta på 81 år. Skalvet ska även ha märkts av i Bangladesh, Tibet och Pakistan. Magnituden har uppmätts till 7,9 på Richterskalan.

  Hur omfattande är katastrofen?
  Över 600 har dött och den siffran stiger hela tiden. Det kraftiga skalvet, ungefär halvvägs mellan Katmandu och den näst största staden Pokhara, har utlöst panik både i Nepal och i Indien. Katmandu har drabbats hårt och sjukhusen är överfyllda av människor som desperat försöker få vård för sina skador. Jordbävningen har också utlöst dödliga laviner i Mount Everest.

  Är några svenskar skadade?
  Svenska utrikesdepartementet har inga uppgifter om skadade eller saknade svenskar i området. Enligt UD är 44 svenska medborgare bofasta i Nepal, men det finns ännu inga uppgifter om hur många svenska turister som finns i området.

  Vad kommer hända nu?
  Troligtvis får vi en slutgiltig dödssiffra för den här dagen, men den kan komma att stiga den närmsta tiden. I Nepal har tusentalspersoner tränats i första hjälpen och hur man söker efter överlevande, på grund av risken för jordskalv.

  14:25 Frida Svensson:
  Jag har precis pratat med Martin Segesten från Göteborg som befinner sig i det drabbade området Katmandu. Jag kommer att återge delar av vårt samtal här i liverapporten. Mitt under samtalet inträffade ett efterskalv.

  14:29 Frida Svensson:
  SvD INTERVJU: VITTNE PÅ PLATS
  Martin Segesten befann sig tillsammans med sin flickvän i centrala Katmandu när jordbävningen inträffade. Vid tillfället befann de sig i en lokal som var rustad för den typen av händelser.
  – Det började gunga väldigt mycket och vi tappade balansen. Marken skakade åt sidorna och det kändes som att stå på en blöt svamp som rörde sig åt olika hål samtidigt. Det är svårt att förklara, men jag har seglat en del och det var som att befinna sig i båt som tas med av vågor.

  14:36 Frida Svensson:
  SKALV MITT I INTERVJU
  Mitt under intervjun med Martin Segesten, på plats i Katmandu, inträffar ännu ett efterskalv.

  SvD: Vad är det som händer just nu?
  – Hela byggnaden skakar, säger han och frågar sin flickvän om hon är okej.
  Martin Segesten berättar att efterkalven bara varar några sekunder nu, och att det inte går att jämföra med det stora skalvet tidigare.

  14:37 Frida Svensson:
  Dödssiffran är nu uppe i 758, uppger Nepals inrikesdepartment enligt Reuters.

  Förödelse i Kathmandu. Bildbyråerna svämmar just nu över av hjärtslitande bilder, och dödssiffran förväntas stiga.

  14:52 Frida Svensson:
  Martin Segesten, på plats i drabbade Katmandu, säger till SvD att han och flickvännen höll sig lugna under skalvet, men att många var skärrade.
  – När efterskalven fortsatte så var det många barn som skrek runt om kring oss och var ledsna.
  Han berättar också att vissa byggnader rasat och att människor dött under rasmassorna i hans boendeområde.

  14:53 Frida Svensson:
  – Jag såg murar som rasat över personer, säger Martin Segesten när han tittade sig om vid sitt kvarter där han bor, två kilometer utanför centrala Katmandu.

  14:55 Frida Svensson:
  I Indien har dödssiffran stigit till 35, uppger en talesperson för regeringen för BBC Hindi.

  15:00 Frida Svensson:
  Efterskalven pågick i ungefär en timme, men nu har det lugnat ner sig, uppger vittnen.

  15:01 Frida Svensson:
  En SvD-läsare med kontakter i Nepal uppger att en bekant till honom, som befinner sig i distriktet Gorkha, säger att ”allt är kaos”.
  – Min bekant skickar meddelande om att de flesta husen i byn är raserade, även familjens eget hus, allt är kaos och inget fungerar. Folk är mycket rädda och befinner sig på vägen för att inte bli offer för vidare ras, säger Stefan Amsell till SvD.

  15:08 Frida Svensson:
  En rad efterskalv har också fortsatt att skaka Nepal under dagen, men bör inte längre innebära någon direkt fara, skriver SVT, som intervjuat seismologen Reynir Bödvarsson, vid Uppsala Universitet.

  – Det största mätte 6,6 på richterskalan. Efterskalven kommer att fortsätta i månader, men minska i storlek och antal med tiden. Det är den första timmen som är kritisk. Sen blir de så pass små att de inte utgör någon fara, säger Reynir Bödvarsson.

  15:42 Frida Svensson:
  Nu pågår ett febrilt arbete för att försöka få överblick över katastrofens omfattning men kommunikationerna med många delar av landet har skurits av.
  Enligt Mark South är Röda Korset väl förberedd på det räddningsarbete som väntar.
  – Vi har arbetat här i flera år med att förbereda för en jordbävning. Tusentals personer har tränats i första hjälpen och hur man söker efter överlevande.
  Källa: TT

  15:44 Frida Svensson:
  Dödssiffran är nu uppe i 876, uppger polisen enligt BBC.

  Det historiska landmärket Dharahara i Katmandu har kollapsat i skalvet. Foto: AP

  16:22 Inger:
  Vår dotter med tre vänner befann sig på väg från basecamp Mount Everest, när stora skalvet kom.De kände skakningar hela tiden, men klarade sig tillbaks till Gorak Shep. Där kunde hon skicka ett meddelande. Men sen har jag inget hört. Har det varit flera efterskalv i det området?
  Frida Svensson:
  Hej Inger! Det har varit efterskalv, mer eller mindre kraftiga sådana, men hur efterskalven påverkat vissa områden har jag dessvärre ingen kunskap om. Men enligt vittnesuppgifter så ska efterskalven ha lugnat ned sig. Det måste varit en mycket skrämmande upplevelse för din dotter och hennes vänner, hoppas att de mår bra och att ni snart har kontakt igen.

  16:22 Frida Svensson:
  Magnituden på jordbävningen justerades till 7,8 under eftermiddagen.

  16:43 Frida Svensson:
  SAMMANFATTNING:
  Om du inte har haft möjlighet att hänga med i nyhetshändelserna denna lördag så kommer här en sammanfattning:

  Vad har hänt?
  Ett kraftigt jordskalv har inträffat i Nepal. Jordbävningen är den värsta på 81 år. Skalvet ska även ha märkts av i Bangladesh, Tibet och Pakistan. Magnituden har uppmätts till 7,8 på Richterskalan. Flera kraftiga efterskalv har orsakat skada.

  Hur omfattande är katastrofen?
  Över 800 har dött, enligt lokal polis, och den siffran stiger hela tiden. Det kraftiga skalvet, ungefär halvvägs mellan Katmandu och den näst största staden Pokhara, har utlöst panik både i Nepal och i Indien. Katmandu har drabbats hårt och sjukhusen är överfyllda av människor som desperat försöker få vård för sina skador. Jordbävningen har också utlöst dödliga laviner i Mount Everest.

  Är några svenskar skadade?
  Svenska utrikesdepartementet har inga uppgifter om skadade eller saknade svenskar i området. Enligt UD är 44 svenska medborgare bofasta i Nepal, men det finns ännu inga uppgifter om hur många svenska turister som finns i området.

  Vad kommer hända nu?
  Troligtvis får vi en slutgiltig dödssiffra för den här dagen, men den kan komma att stiga den närmsta tiden. Experter varnar för att fler efterskalv kan komma under den närmsta tiden.

  16:44 Frida Svensson:
  Längre ner i den här livetråden så kan du läsa om när jag intervjuade svensken Martin Segsten, som befinner sig i drabbade Katmandu. Mitt under telefonsamtalet började byggnaden som han befann sig i att skaka på grund av ett efterskalv.

  17:11 Frida Svensson:
  Liverapporten uppdateras inte lika frekvent just nu, vilket delvis beror på att vi förbereder ett uppslag inför morgondagens tidning med bilder och vittnesskildringar.

  Klockan närmar sig 21 i Nepal och natten faller snart över landet, som är svårt chockat av dagens händelse. Hjälporganisationer larmar om de överlevandes situation. Det är kallt om nätterna, många människor saknar skydd, vatten, värme och el.

  17:24 Frida Svensson:
  En talesperson för polisen i Nepal säger till nyhetskanalen BBC att minst 970 personer ska ha dött i skalvet och mer än 1 700 personer har skadats. Minst 539 personer dödades i Katmandu, där vittnen till SvD har befunnit sig.

  17:28 Frida Svensson:
  FLASH: ÖVER TUSEN DÖDA
  Minst 1 457 personer har dödats i skalvet i Nepal, uppger landets finansminister Ram Sharan Mahat på Twitter enligt nyhetsbyrån Ritzau. 1 055 personer är skadade i skalvet. Dödstalet i Indien är 34 personer, medan två personer omkommit i Tibet, skriver AFP.

  Vi hoppas på tydligare officiella siffror inom kort.

  17:59 Miriam:
  hej! Min man sitter på ett flyg på väg till Kathmandu. De ska mellan landa först men vad ska de göra? Flyglatsen ör väl inte öppen? Ska man ens åka dit i detta läge?
  Frida Svensson:
  Hej Miriam. Flyg till Kathmandu har omdirigerats till indiska flygplatser, var uppgiften tidigare under dagen. Som jag har förstått så är flygplatsen stängd. Hoppas du fått tag på din man och att du vet mer om läget om en stund.

  18:03 Frida Svensson:
  Är du nödställd och på plats kan du höra av dig till danska ambassaden i Katmandu, uppger svenska utrikesdepartementet på Twitter.

  18:12 Frida Svensson:
  En journalist i Nepal skriver på Twitter att mörkret nu fallit över Nepal och att hundratals människor tillbringar natten i tält. Uppgifter pekar på att hela samhällen har förstörts i de mest drabbade områdena nära skalvets epicenter.

  18:22 Frida Svensson:
  VITTNE TILL SvD: ”KÄNDES SOM HELA VÄRLDEN SKAKADE”
  Tidigare under dagen sökte vi drabbade personer i området som kunde berätta för oss vad som hänt. David Tingsgård, 40-årig gymnasielärare på plats i Pokhara, berättar via mejl om sin upplevelse.

  Han befann sig på ett hotell när skalvet inträffade.

  ”Jag såg hur de andra från hotellet sprang ut på gatan. En komisk detalj var att hotellägaren, en man, hade stått i duschen och sprang ut med endast en vit handduk virad kring höften. De vinkade åt mig att komma ner, men jag ville inte gå inne i huset om det skulle rasa, utan förberedde mig för att antingen hoppa ner eller klättra ner de två våningarna om det skulle behövas.

  Till slut sprang jag ändå ner genom trapporna och ut till de andra. Hela tiden skakade ”hela världen” vilket var mycket obehagligt. Det fanns ingenstans att ta vägen förutom till en öppen yta. Det gick inte heller att avgöra hur länge det skulle hålla på. Tydligen var det bara 2 minuter och 11 sekunder, vilket inte låter så länge, men det kändes väldigt långt”.

  18:24 Frida Svensson:
  Det förekommer olika uppgifter om antalet döda, och vi hoppas få tydligare officiella siffror ikväll. Enligt lokal polis har över 1000 omkommit.

  18:32 Frida Svensson:
  VITTNE: ”FOLK BÖRJADE PRATA OM DÖDEN”
  David Tingsgård, på plats i drabbade området Pokhara, berättar för SvD om tankarna efter skalvet:

  ”Det har varit väldigt många små efterskalv och några större där folk har sprungit ut på gatan igen. Det ryktades ett tag att det skulle komma ett ännu större skalv under kvällen och stämningen var tryckt och obehaglig och folk började prata om döden och om att vi lika gärna kunde ha dött. Vi tänkte så när vi började få en bild av omfattningen av det som hänt, med förstörda tempel och rasade hotell i Katmandu och på andra ställen.”

  18:44 Frida Svensson:
  Nu är klockan snart 22.30 i Nepal. Vi kommer fortsätta att liverapportera när vi vet mer om omfattningen av dagens katastrof. Vi kommer också att publicera en längre nyhetstext på sajten inom kort. Har ni frågor om dagens händelse? Tveka inte att använda frågefältet till höger så svarar jag i den mån jag kan.

  19:23 Frida Svensson:
  Nepal har via FN bett om internationell katastrofhjälp. Norska regeringen skänker i ett första steg 30 miljoner norska kronor till katastrofinsatsen i Nepal, meddelar utrikesminister Børge Brende enligt NTB. Även USA har beslutat om ekonomiskt bistånd och hjälpinsatser, skriver TT.

  Men Sveriges regering har ännu inte fattat något beslut om ett riktat ekonomiskt bistånd till Nepal.
  – Vi väntar på appeller, säger Annika Flensburg, pressekreterare hos biståndsminister Isabella Lövin (MP) till TT, och hänvisar till biståndsmyndigheten Sida.
  – Sverige ger stöd till UNDAC (en bedömningsstyrka för katastrofer) och FN:s katastroffonder som finns till för när sådant här inträffar.

  SvD söker egna kommentarer.

  19:33 Frida Svensson:
  SVERIGE REDO ATT HJÄLPA
  Annika Flensburg, pressekreterare hos biståndsminister Isabella Lövin (MP) säger till SvD att Sverige är redo att stötta Nepal.
  – Vi väntar nu på en uppmaning från FN. Vi står redo att hjälpa till. Sida och MSB tar del av den uppmaningen från FN så att hjälpen kan koordineras på rätt sätt, säger Flensburg.

  19:38 Frida Svensson:
  Myndigheten för samhällsskydd och beredskap säger till SvD att man ännu inte fått någon uppmaning om att delta i räddningsarbetet i Nepal.
  – Vi håller på att förbereda om vi skulle få en förfrågan, så vi är beredda. Vi ser till att personal och utrustning finns redo, säger Gunno Ivansson på MSB.

  20:02 Frida Svensson:
  Minst 1.341 personer har dött, uppger Nepalesisk polis enligt Reuters. Över 1.700 personer ska ha skadats.

  20:46 Frida Svensson:
  Gemensamt uttalande av utrikesminister Margot Walström (S) och biståndsminister Isabella Lövin (MP)

  ”Vi känner djup sorg över de tusentals människor som omkommit, skadats och på andra sätt drabbats av den kraftiga jordbävningen i Nepal och dess grannländer.”

  ”Våra, och övriga regeringens, tankar och medkänsla går till alla de som förlorat nära och kära, som lever i ovisshet om vad som hänt familjemedlemmar och vänner, och som har fått sina hem förstörda.
  Jordbävningen har orsakat omfattande förödelse och många människor saknas fortfarande. Räddningsarbetet och insatserna för att bistå de drabbade kan väntas blir stora. Sverige bidrar genom våra kärnstöd till FN:s humanitära organ och står redo att svara på appeller om ytterligare hjälp.”

  Läkare utan gränser deltar i Nepal, hämtat från Twitter.

  21:20 Frida Svensson:
  SAMMANFATTNING:

  Vad har hänt?
  Ett kraftigt jordskalv inträffade i Nepal på lördagen. Jordbävningen är den värsta på 81 år. Skalvet ska även ha märkts av i Bangladesh, Tibet, Kina och Pakistan. Magnituden har uppmätts till 7,8 på Richterskalan. Flera kraftiga efterskalv har orsakat skada.

  Hur omfattande är katastrofen?
  Över 1 000 personer har dött, enligt lokal polis, och den siffran stiger hela tiden. Katmandu har drabbats hårt och sjukhusen är överfyllda av människor som desperat försöker få vård för sina skador. Jordbävningen har också utlöst dödliga laviner i Mount Everest. 18 döda har hittats.

  Är några svenskar skadade?
  Svenska utrikesdepartementet har inga uppgifter om skadade eller saknade svenskar i området. Enligt UD är 44 svenska medborgare bofasta i Nepal, men det finns ännu inga uppgifter om hur många svenska turister som finns i området. SvD har fått flera vittnesuppgifter av svenskar som befunnit sig mitt i skalvets öga.

  Vad kommer hända nu?
  Experter varnar för att fler efterskalv kan komma under den närmsta tiden. Nepal har via FN bett om internationell katastrofhjälp. Norska regeringen skänker i ett första steg 30 miljoner norska kronor till katastrofinsatsen i Nepal, Även USA har beslutat om ekonomiskt bistånd och hjälpinsatser. Sverige är redo att hjälpa och inväntar FN:s uppmaning.

  21:24 Frida Svensson:
  Natten har lagt sig över Nepals huvudstad Katmandu, klockan är strax över 01.00, men fortfarande finns det ingen tydlig bild över jordbävningens omfattning. Många människor är rädda för efterskalven och befinner sig på öppna platser, sover i tält, eller på gatan.

  22:45 Frida Svensson:
  Tack alla läsare som följt vår liverapport under dagen. Vi fortsätter att rapportera om konsekvenserna av jordbävningen i morgon söndag. Fler nyheter hittar ni alltid på SvD.se. Välkommen åter!

  07:09 Erica Treijs:
  God morgon. Vi fortsätter att rapportera om jorbävningen i Katmandu. Tidigt i morse svensk tid bekräftade Nepals inrikesdepartement att över 1 800 personer omkommit och nära 5 000 skadats till följd av skalven.
  Svenska utrikesdepartementet har inga uppgifter om döda eller fysiskt skadade svenskar.
  07:08, 26 April 2015

  07:10 Erica Treijs:
  Tyska nyhetsbyrån DPA rapporterar att nepalesiska myndigheter befarar att dödstalen kan komma att stiga till 4 500.

  07:14 Erica Treijs:
  Nepal har begärt katastrofhjälp och svenska Sida har godkänt en insats på 13 miljoner kronor. Pengarna går till enligt Sida till Myndigheten för samhällskydd och beredskap (MSB), som ska lasta ett flygplan i dag. Ombord finns en svensk sök- och räddningsstyrka på cirka 60 personer, ett tiotal sökhundar och tung utrustning till Nepal, enligt Sidas beskrivning.
  MSB förnekar att det är klart med insatsen:
  – Vi håller på att jobba på det, men har inte fått någon bekräftelse. Får vi inte ett bra flyg så åker vi inte, säger Christian Di Schiena, biträdande enhetschef för insatser MSB till TT.

  07:15 Erik:
  Hur många gånger i historien har det varit jordbävning i området?

  07:28 Erica Treijs:
  Erik, jag kan inte ge dig någon exakt siffra men de stora nyhetsbyråerna har listat ett antal skalv som alla fått förödande konsekvenser och där också ett flertal människor omkommit. Augusti 1988: Ett skalv på 6,8 i östra Nepal dödar 721 personer i landet och 277 i den indiska delstaten Bihar. 1934 dödades över 10 000 människor i landets värsta jorbävning (8,0 på Richterskalan) Engelska aljazeera.com har skapat en bra karta med en timeline över jordbävningar som tidigare ägt rum i Nepal. Du hittar kartan här.

  07:31 Erica Treijs:
  Jordbävningen utlöste laviner på Mount Everest, som vi berättat om tidigare. Delar av ett basläger med hundratals klättrare begravdes delvis i snö och 17 dödsoffer har hittats, rapporterar TT. En bergsbestigarorganisation kallar lavinerna för historiens hittills värsta olycka på berget, rapporterar Reuters.

  07:55 Erica Treijs:
  Nätterna är kalla i Nepal och vittnesuppgifter kommer om att människor valt att ändå tillbringa natten utomhus, på fält eller andra öppna platser, av rädsla för att fler byggnader ska rasa i efterskalven. Tusentals människor saknar i detta nu skydd, vatten, värme och el. Tempel och skolor som Bhandarkhal har gett hundratals människor tak över huvudet. Men det kommer fortsatt uppgifter om kraftiga efterskalv. För två timmar sedan rapporterade redaktören på Nepali times Kunda Dexit på Twitter om ett ”explosivt efterskalv” och att antalet fortsatt är ”alarmerande”.

  08:00 Marie:
  Hej, hur ser det ut med flyget? Kommer det gå några flyg idag? Allt var inställt igår och vi hörde rykten om en spricka på landningsbanan. Har min son på plats som får lite info. Han skulle flugit hem igår. Tack!
  Erica Treijs:
  Enligt Flightradar24 så har flyg åter både startat och landat, men vet tyvärr mycket lite om omfattningen. Återkommer så snart vi får besked. Och hoppas att situationen snart löser sig för er.

  08:03 Erica Treijs:
  Dödssiffrorna fortsätter att stiga och nepalesisk polis uppger att den officiella dödssiffran närmar sig 1 900 - en siffra som befaras stiga till över det dubbla. Polisen i Nepal uppskattar att runt 45 000 personer har skadats.

  08:18 Erica Treijs:
  Rapporter om omkomna är alltid lika svåra att hantera. Ännu svårare är det när de får namn och bild. Dan Fredinburg, en av IT-jätten Googles chefer, hörde till de tiotalet människor som omkom i laviner på Mount Everest i går. Fredingburg var verksam som chef för avdelningen personlig integritet inom Google X, en av IT-jättens Kalifornienbaserade forskningsenheter, rapporterar TT.

  08:29 Mathilda:
  Hejsan Erica, Finns det risker att det blir jordbävningar i andra delar i Asien och till- och med USA?
  Erica Treijs:
  Ingen har rapporterat om skalv i andra delar av världen än kring det drabbade området. På USGS finns en bra karta som registrerar hela världens skalv. Och där syns tydligt att seismologisk aktivitet är centrerad kring Katmandu och Nepal. Lägger in länken i nästa inlägg.

  08:29 Erica Treijs:
  Här finns länken till USGS karta över skalv i världen just nu.

  09:25 Anne:
  Vet man hur vägen från Pokhara till Katmando ser ut. Har dotter som ska ta sig till flygplatsen därifrån.
  Erica Treijs:
  Motstridiga uppgifter om vad som skadats och inte, men det finns framkomliga vägar enligt hjälporganisationerna. Samtidigt postar många tweets just nu om den annorlunda känsla som råder utan trafik på vägarna... Hoppas det inte blir en alltför stökig resa för dottern.

  09:35 Erica Treijs:
  Nya laviner försvårar räddningsarbetet på Mount Everest, rapporterar Reuters.

  Klättraren Alex Gavan har tidigare på morgonen rapporterat om helikoptrar som hämtat skadade på Mount Everest.

  09:49 Erica Treijs:
  Det värsta efterskalvet i området just nu. 6,7 på Richterskalan. Ett antal kraftiga efterskalv har rapporterats under hela morgonen. Och de har känts av även i Indien. Fortsatt är det USGS som har bäst fakta kring det forsatt skakande Katmandu.

  10:08 Erica Treijs:
  Efterskalvet, med ett epicentrum 17 kilometer söder om Kodari, hade en magnitud på 6,7, enligt US Geological Survey. Skalvet ska ha känts av ända borta i den indiska huvudstaden Delhi. Det ska också ha utlöst laviner i Himalaya samtidigt som där pågår insatser för att rädda bergsklättrare. - Ett till... vi har ett efterskalv just nu, oh shit, säger den indiska bergsklättaren Arjun Vajpai, som befinner sig i ett basläger två mil från Mount Everest, till TT.

  10:09 My:
  Indien skickar 10-15 flyg för att hämta hem indierna. Folk har väntat i 24 timmar på flygplatsen för att få komma iväg med något flyg. Mina föräldrar är i Kathmandu men de har försökt kontakta UD och danska ambassaden. Vad mer kan de göra? Det är koas på flygplatsen det är jätte mycket folk där.

  10:11 Erica Treijs:
  My, jag pratar gärna med dina föräldrar. Har du kontaktuppgifter? Mejla gärna på erica.treijs@svd.se.

  10:14 Helena Lind:
  Hej! Har en dotter i Chennai som ska till Bihar på onsdag. Är det lämpligt? Är norra Indien drabbat?
  Erica Treijs:
  Oerhört svårt att svara på, men inga skalv i Bihar. Visar hur USGS-kartan ser ut för ögonblicket i nästa inlägg.

  Från USGS.

  10:41 SvD:
  Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har gett klartecken för den svenska hjälpinsatsen i Nepal. MSB skickar ett sök- och räddningslag som ska arbeta i drygt två veckor, skriver TT. – De kommer att kämpa hela vägen, säger Christian Di Schiena på MSB, till TT
  Det svenska sök- och räddningslaget, som består av 60 man och tolv hundar, kommer att arbeta under svåra och farliga förhållanden. Många av de raserade byggnaderna i Katmandu var illa konstruerade och det finns fortsatt risk för ras. Samtidigt har många vägar till omkringliggande byar skurits av på grund av jordskred.

  10:44 SvD:
  Den sammanlagda officiella dödssiffran har nu överstigit 2 000, då har offer i både Nepal och Indien (ett 50-tal) räknats in. Siffran befaras dock stiga till över det dubbla.

  11:21 Erica Treijs:
  Maude Sjöberg är kommunikationschef på Röda Korset i Sydostasien och hon har stor erfarenhet från katastrofarbete i jordbävningsdrabbade områden. Hon befinner sig just nu i Delhi, där tunnelbanan står still på grund av skalven i Napel, som alltså sprider sig ända till den indiska huvudstaden. – Vi har både personal och utrustning på väg till Katmandu och dessutom har Röda korset i Nepal 300 frivilliga på plats och de har tillgång till tält, presenningar, hinkar osv. Hur väl förberedda är lokala myndigheter för det räddningsarbete som nu måste till? – Det har pågått beredskapsövningar i flera år i Nepal. Men man kan säga att allas våra värsta farhågor i och med detta har besannats. Det finns en seismologisk regelbundenhet på drygt 75 år och senaste stora skalvet var 1934. Risken för ett nytt stort skalv har varit både känd och överhängande. Vad är viktigast i räddningsarbetet just nu? – Livräddande insatser är viktigast i ett sådant här tidigt läge, rent vatten, medicin osv. Inom kort kommer en internationell appell med vädjan om hjälp och en uppskattning av kostnader för insatsen att gå ut. Vad skiljer Nepal från andra jordbävningsdrabbade områden? – Det är ett sårbart samhälle med redan bräckliga byggnader. En annan sak är att vi vet att det är svårt med framkomligheten och att vägarna är dåliga i vanliga fall. Vad kan du säga till människor som är på plats? – En katastrof av den här digniteten drabbar alla och katastrof innebär kaos. Så försök behålla lugnet och lita till din inre förmåga. Avsaknaden av information kan också vara svår att hantera.

  11:25 Josefin:
  Är flygplatsen i Kathmandu öppen?
  Erica Treijs:
  Enligt myndigheterna är ”all movement” stoppad till klockan 16.00.

  11:29 Mehvish:
  Hej jag har en vän där har försökt nå henne men får inte tag via telefon , kan inte folk komma ifrån Nepal på något sätt?
  Erica Treijs:
  Några flyg uppges ha startat och landat, men inga uppgifter är bekräftade. På grund av häftiga efterskalv har kommersiell trafik stängts av till klockan 16. Motstridiga rapporter kommer dock hela tiden, det enda som människor verkar vara eniga om är att det är kaos på och kring flygplatsen. Telefontrafiken är rejält störd i dag, så dra inga växlar på det. Lycka till!

  11:31 Gun Hedvall:
  Min son med vänner sitter på flygplatsen sedan ett dygn. Hur är situationen? Jag läser nu att flygplatsen är stängd. Har du någon mer info?
  Erica Treijs:
  Verkar enormt stökigt, men före 16 verkar ingen kommersiell trafik släppas in eller ut från flygplatsen.

  11:33 Karin:
  Hej, Varför tror man att det blev jordbävning?
  Erica Treijs:
  Sådant kan väl egentligen ingen svara på. Men det är intressant att stora skalv skett i området med drygt 75 års mellanrum och senaste stora jordbävningen var 1934.

  11:45 Erica Treijs:
  Svenska kyrkan anslår 1 miljon kronor till omedelbara insatser för de drabbade i jordbävningen i Nepal på lördagen, och har beredskap att skicka ut specialister på psykosocialt arbete.

  Svenska kyrkans internationella arbete vädjar om gåvor till de jordbävningsdrabbade. SMS:a ordet NEPAL till 72905 och bidra med 100 kronor. Bidrag kan också ges via PG 90 01 22-3 eller BG 900-1223, märk gåvan NEPAL.

  Räddningsarbetare söker i rasmassorna efter överlevande. Foto: AP

  12:04 Erica Treijs:
  SAMMANFATTNING:

  Vad har hänt?
  Ett kraftigt jordskalv inträffade i Nepal på lördagen. Jordbävningen är den värsta på 81 år. Skalvet ska även ha märkts av i Bangladesh, Tibet, Kina och Pakistan. Magnituden har uppmätts till 7,8 på Richterskalan. Flera kraftiga efterskalv har orsakat skada, det kraftigaste kom på förmiddagen i dag och uppmättes till 6,7. I dag står tunnelbanan still i Delhi och i Calcutta på grund av efterskalv.

  Hur omfattande är katastrofen?
  Över 2 000 personer har dött, enligt officiella källor men siffran fortsätter att stiga. Katmandu har drabbats hårt och sjukhusen är överfyllda. Hjälpinsatser flygs in från olika organisationer. Jordbävningen har utlöst dödliga laviner i Mount Everest. 18 personer har dött på berget hittills. Flera ytterligare laviner gick i dag i efterskalvet. Helikoptrar har bärgat skadade från Mount Everest på morgonen.

  Är några svenskar skadade?
  Svenska utrikesdepartementet har inga uppgifter om skadade eller saknade svenskar i området.

  Vad kommer hända nu?
  Nepal har via FN bett om internationell katastrofhjälp. Norska regeringen skänker i ett första steg 30 miljoner norska kronor till katastrofinsatsen i Nepal, Även USA har beslutat om ekonomiskt bistånd och hjälpinsatser. Sverige är redo att hjälpa och inväntar FN:s uppmaning. Inom en timme kommer uppgifter från UD om den svenska hjälpinsatsen.

  12:36 SvD:
  ”Vi gick ut på gatan och försökte hålla oss från alla murar. Det är mest murar som faller. Allt som är gjort i tegelsten är som plockepinn. Det bara rasar”, säger svenska Hanna Sjödin, 28, som befinner sig i Katmandu till Expressen.

  12:45 Eva M:
  Hej Var i Nepal i höstas o har önskat åka tillbaka igen. Så hemskt att detta fattiga men stolta och vänliga folk åter drabbas. Förödelsen är stor, då byggnaderna var av dålig kvalitet. Tack för er uppdatering. Hjälp Röda Korset hjälpa!

  12:52 SvD:
  Det omfattande räddningsarbete som nu pågår i Nepal sker ofta under svåra omständigheter. Rasmassor från kollapsade byggnader på trånga gator har begränsat framkomligheten, och de nepalesiska arméstyrkor som leder arbetet har fått hacka sig fram långsamt för hand.
  Tusentals nepaleser har tillbringat natten utomhus, i bitande kyla. Många vågade inte återvända till sina hem, av rädsla för att de skulle kollapsa.
  – Det har varit en sömnlös natt, hur skulle vi kunna sova? Det har skakat hela natten. Vi ber för att det här ska få ett slut och att vi ska kunna återvända hem, säger 34-åriga banktjänstemannen Nina Shrestha i huvudstaden Katmandu, till nyhetsbyrån AFP

  Sörjande familjer när jordbävningsoffer kremeras i Bhaktapur, en förort till Katmandu. FOTO: Niranjan Shrestha/AP

  13:07 Erica Treijs:
  Jag tackar nu för mig och lämnar över till min kollega Frida Svensson. Tack för i dag!

  13:07 SvD:
  Många i Katmandu vågar sig inte inomhus sedan ett kraftigt efterskalv skakat staden. ”Det var oerhört traumatiskt. Folk känner sig inte trygga, utan samlas på öppna platser som parker och fotbollsplaner”, säger Mark South på Röda Korset i Nepal, till TT.

  13:09 SvD:
  Fakta: Nepal
  Nepal är till ytan en tredjedel så stort som Sverige och har omkring 27 miljoner invånare. Nepal är ett av de minst industrialiserade och fattigaste länderna i världen. En stor del av befolkningen bor på landsbygd och omkring 75 procent av den förvärvsarbetande befolkningen är sysselsatt i jordbruket. Huvudstaden Katmandu, som har drabbats hårt av jordbävningen, är ungefär lika stort som Stockholm till folkmängd.

  13:12 Frida Svensson:
  Trötta och förtvivlade människor kurar ihop sig under presenningar i Nepals huvudstad. De vågar inte ta sig hem av rädsla för att fastna i nya rasmassor.
  – Det är väldigt varmt på dagen och folk söker skydd från solen, men på kvällarna blir det snabbt kyligt och regnet hänger hela tiden i luften, säger talespersonen Mark South som beskriver stämningen i Katmandu som ”skrämd”, skriver TT.

  13:14 Erik Brundin:
  Hej! Var i Kathamandu för mindre än en månad sedan, och även vid Mt Everest Base Camp. Helt fruktansvärd händelse, Nepal är ett underbart land och befolkningen är helt fantastisk. Kan inte annat än hoppas att detta helvete får ett slut! All lycka till räddningsarbetet <3

  13:26 Josefin:
  Svar till Karin: Det har att göra med de tektoniska plattorna (pusselbitarna under markytan) som rör sig och skapar kontinenternas rörelse. Dessa ”krockar” ibland och skapar problem. ex. tsunamis, vulkanutbrott och jordbävningar. Detta går inte att förhindra, bara att förbereda sig för i de områden som ligger i riskzoner.

  13:31 Frida Svensson:
  SÅRADE VÅRDAS BLAND KAOSET

  Nepalesiska läkare arbetar på parkeringsplatser utanför sjukhusen för att ta hand om de skadade. De arbetar dygnet runt, skriver nyhetsbyrån AFP. Man har fått inrätta provisoriska operationssalar och bårhuset fylls med kroppar. Folket i Nepal och huvudstaden Katmandu lever i chock och skräck. Patienter som befinner sig inne i sjukhuset är också rädda för ras i byggnaden.

  ”De flesta har huvudskador eller frakturer”, säger läkaren Samir Acharya till AFP.

  13:32 Frida Svensson:
  En bekant till mig som befinner sig i Nepal skriver följande på Facebook:
  ”Fortfarande ganska stora efterskalv med jämna mellanrum. Vi sov utomhus inatt för säkerhets skull. Kan hända att kontakten med omvärlden inte kommer funka så bra de närmsta dagarna, vi har fortfarande ingen el, internet och telefonnätet funkar bara sporadiskt.”

  13:38 Frida Svensson:
  Det är skrämmande att landet egentligen bara gick och väntade på nästa stora jordbävning. Experter hade varnat för en kommande katastrof.
  ”Detta är en mardröm som vi visste skulle ske”, säger seismologen James Jackson från Cambridge universitetet i England, skriver indisk media.

  13:49 Frida Svensson:
  För bara en vecka sedan så samlades 50 experter i Katmandu för att diskutera hanteringen av ett stort skalv. Nu menar experter att ett jordskalv är en katastorf i sig, men att konsekvenserna av katastrofen inte hade behövt bli så stora om man gjort en omlokalisering av befolkningen – det vill säga att de mest farliga områdena skulle bli mer folktomma.

  13:51 Frida Svensson:
  Inom flera familjer i Nepal så ärver sönerna inom en familj varsin del av boendet. Vilket gör att ett hem kan delas vertikalt, vilket skapar höga, rangliga boenden med många personer i varje höghus.

  14:02 Frida Svensson:
  En första grupp från Mount Everest ska nu ha fått komma till sjukhus, deras skador ska inte vara livshotande. Minst 17 personer ska ha dött i laviner i går. AP rapporterar om att personer fått gräva sig fram ur ”snögravar” och att de svepts bort flera hundra meter i lavinras. ”Jag lever, men jag har förlorat många av mina vänner”, säger en överlevare till nyhetsbyrån AP.

  14:03 Frida Svensson:
  Sverige har beslutat att ge stöd till de jordbävningsdrabbade i Nepal. GenomMyndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, kommer en 60 personer stor sök- och räddningsstyrka att skickas från Sverige, tillsammans med hundar och utrustning, säger Gabriel Wernstedt på UD:s presstjänst. Planet planeras lyfta från Örebro flygplats vid lunchtid svensk tid på måndagen och beräknas framme i Nepal 01.00 natten till tisdag lokal tid. Sida har beviljat 13 miljoner för insatsen. Ytterligare ett plan med tung utrustning som bil, motorcyklar och camp lyfter lite senare och beräknas framme i Nepal tisdag kväll lokal tid.

  14:07 Frida Svensson:
  För er som inte hunnit följa med i nyhetsflödet i dag så är läget som följer att ett nytt efterskalv drabbade Nepal i dag, vilket försvårade pågående räddningsarbete.

  Efterskalvet hade en magnitud på 6,7, enligt US Geological Survey. Skalvet ska ha känts av ända borta i den indiska huvudstaden Delhi och utlöste också nya laviner i Himalaya där insatser pågår för att undsätta bergsklättrare.

  Dödssiffran är över 2 000.

  14:11 Frida Svensson:
  Dödssiffran har nu stigit till 2 263, rapporterar CNN.

  Elever i en dansskola i indiska Agartala tänder ljus för jordbävningens offer. Foto: AP

  14:20 Frida Svensson:
  Dödsiffran, som fortsätter stiga, baseras främst på uppgifter som hämtats från de stora städerna. Men en hel landsbygd är drabbad och det kan ta dagar innan man vet hur skalven slagit där.

  14:26 Frida Svensson:
  Enligt vittnesskildringar från Katmandu och Pokhara så ligger oron som ett tjockt täcke över tillvaron. Många oroar sig för att ännu ett stort efterskalv ska börja. Många planerar att sova ute i natt också, de vågar inte befinna sig inomhus. Ett efterskalv kan vara bara i några sekunder, men kan också pågå längre tid.

  14:56 Frida Svensson:
  ÄVENTYRARE TILL SvD: ”JAG KÄNNER SORG”
  Den danske äventyraren Carsten Lillelund Pedersen är en av de bergsbestigare som sitter fast på Mount Everest. Efter jordbävningen lösgjordes ett antal laviner som nådde ända fram till baslägret där Carsten Lillelund Pedersen och ett hundratal andra klättrare slagit läger. ”Vi kände skakningarna först men när lavinen svepte in över baslägret sprang jag och en belgisk klättrare för våra liv. Jag kunde inte se någonting och det var svårt att andas”, skrev Carsten Lillelund Pedersen på sin blogg ”Use the world”.

  Min kollega Erica Treijs kommunicerar med honom via Facebook och han är snabb att svara:
  – Jag känner sorg. Grät när jag insåg vidden av vad som hade hänt.

  17 bergsbestigare har hittills omkommit och många är fler är skadade.

  Carsten Lillelund Pedersen berättar att han har slutat räkna laviner, men att många skadade klättrare nu finns i lägret. Ett snöfall har gjort att det är svårt att få en överblick över området. Men minst en helikopter har lyckats landa och evakuera de som är i behov av vård.

  14:59 Frida Svensson:
  Den danske äventyraren Carsten Lillelund Pedersen har filmat från räddningsinsatsen på Mount Everest, se [hans film här](http://Den danske äventyraren Carsten Lillelund Pedersen har filmat från räddningsinsatsen på Mount Everest, se hans film här.).
  Filmen är från en Facebooksida, scrolla ned lite så kommer du snart se ett videoklipp.

  15:38 Frida Svensson:
  SVERIGE SKICKAR RÄDDNINGSSTYRKA
  Det svenska sök- och räddningslaget, som består av 60 man och tolv hundar, kommer att arbeta under svåra och farliga förhållanden. Många av de raserade byggnaderna i Katmandu var illa konstruerade och det finns fortsatt risk för ras. Samtidigt har många vägar till omkringliggande byar skurits av på grund av jordskred.
  – Den stora utmaningen i sådana här situationer är logistiken, att kunna få tillgång helt enkelt, säger Christian Di Schiena, biträdande enhetschef för insatser på MSB, till TT.

  15:51 Frida Svensson:
  Parker, fotbollsplaner och rondeller är några av platserna som förvandlats till provisoriska läger för tusentals Katmandubor även denna kväll. Klockan är nu 19.30 och presseningar skyddar överlevande från nattens kyla.

  16:07 Frida Svensson:
  Utanför Katmandu, i Sundarijal pågår ett enormt byggprojekt med syfte att bygga tunnlar för vattenförsörjning. Hur tunnlarna klarade lördagens stora skalv är ännu inte känt. Även i och kring byn Melamchi pågår ett omfattande projekt för att förse Katmandu-dalen med bland annat rent dricksvatten.

  Svenske Stefan Stensson är senior tunnel engineer och han berättar att hans arbetskamrater på plats verkar ha klarat sig med livet i behåll.
  – Men när skalvet skedde var en grupp nepalesiska studenter på besök och de befann sig utanför tunnelmynningen. Stora klippblock föll ned och flera omkom. En fruktansvärd historia, säger han till SvD:s Erica Treijs.

  Hur stor skada som skett inne i tunnlarna är ännu inte klarlagt, men Stefan Stensson är övertygad om att mycket har förstörts av skalvet. Och många människor är fast i bergen, sedan vägar kollapsat och telefonnät brutit samman.

  16:33 Frida Svensson:
  SAMMANFATTNING SÖNDAG:

  Vad har hänt?
  Ett kraftigt jordskalv inträffade i Nepal på lördagen. Jordbävningen är den värsta på 81 år. Flera kraftiga efterskalv har orsakat skada, det kraftigaste kom på förmiddagen i dag och uppmättes till 6,7. I dag står tunnelbanan still i Delhi och i Calcutta på grund av efterskalv.

  Hur omfattande är katastrofen?
  Över 2 000 personer har dött, enligt officiella källor, men siffran fortsätter att stiga. Katmandu har drabbats hårt och sjukhusen är överfyllda. Hjälpinsatser flygs in från olika organisationer. Jordbävningen har utlöst dödliga laviner i Mount Everest. 17 personer har dött på berget hittills. Flera ytterligare laviner gick i dag i efterskalvet. Helikoptrar har bärgat skadade från Mount Everest på morgonen.

  Är några svenskar skadade?
  Svenska utrikesdepartementet har inga uppgifter om skadade eller saknade svenskar i området.

  Vad gör Sverige?
  Nepal har via FN bett om internationell katastrofhjälp. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) skickar ett flygplan till Nepal i morgon eftermiddag med ett sök- och räddningslag om 60 personer, tolv hundar och materiel för en insats som ska pågå i drygt två veckor. Svenska biståndsorganet Sida har godkänt en insats på 13 miljoner kronor.

  **Vad kommer hända nu? **
  Det finns fortfarande en överhängande risk för fler skalv, därför sover många utomhus även ikväll, för att inte bli begravda i ras. Internationell hjälp av större mått är på väg.

  19:02 Frida Svensson:
  Govinda Neupane är landchef för Nepal på organisationen Individuell Människohjälp, som arbetar med långsiktigt bistånd i många länder. Han berättar för TT om hur rädslan på nytt tagit ett grepp om befolkningen efter ett kraftigt efterskalv med magnituden 6,7.
  – Det är fortfarande kaos på många platser. Experterna säger att efterskalven kan fortsätta i upp till fyra dagar, så jag tror inte att någon här kommer att våga sig hem innan dess.

  21:30 Frida Svensson:
  Över 2 400 personer har mist livet i jordbävningskatastrofen, en siffra som befaras stiga.

  22:16 Frida Svensson:
  Enligt Times of India ska 22 personer nu ha bekräftats döda på Mount Everest, vilket därmed gör det till den värsta katastrofen i bergets historia.

  22:37 Frida Svensson:
  Nu avråder Utrikesdepartementet (UD) svenskar från att resa till Nepal, skriver Expressen.

  Annons
  Annons
  X
  Bild 1 av 17

  Frivilliga hjälper till med räddningsarbetet i Kathmandu. Foto: AP

  Bild 2 av 17
  Bild 3 av 17

  En skadad man tas om hand av sjukvårdspersonal i Kathmandu. Foto: AP

  Bild 4 av 17

  Enligt polisuppgifter är det nu 449 dödsoffer bekräftade. På bilden: Volontärer på det vanligtvis så överfulla och turisttäta Durbar Square i Kathmandu.

  Bild 5 av 17

  Förödelse i Kathmandu. Bildbyråerna svämmar just nu över av hjärtslitande bilder, och dödssiffran förväntas stiga.

  Bild 6 av 17

  Det historiska landmärket Dharahara i Katmandu har kollapsat i skalvet. Foto: AP

  Bild 7 av 17

  Läkare utan gränser deltar i Nepal, hämtat från Twitter.

  Bild 8 av 17
  Bild 9 av 17
  Bild 10 av 17

  Klättraren Alex Gavan har tidigare på morgonen rapporterat om helikoptrar som hämtat skadade på Mount Everest.

  Bild 11 av 17
  Bild 12 av 17

  Från USGS – kartvyer och listor över skalv.

  Bild 13 av 17

  Från USGS.

  Bild 14 av 17

  Räddningsarbetare söker i rasmassorna efter överlevande. Foto: AP

  Bild 15 av 17

  Sörjande familjer när jordbävningsoffer kremeras i Bhaktapur, en förort till Katmandu. FOTO: Niranjan Shrestha/AP

  Bild 16 av 17

  Elever i en dansskola i indiska Agartala tänder ljus för jordbävningens offer. Foto: AP

  Bild 17 av 17
  Annons
  X
  Annons
  X