Annons
X
Annons
X

Nytt konkurshot mot Saab

Den spanska underleverantören Matrici S. Coops har påbörjat processen att begära Saab i konkurs, enligt Clepas vd Lars Holmqvist. De ska nu träffa Saab under veckan. Även två andra bolag i Tyskland vill försätta Saab i konkurs för att få pengar. Samtidigt lovade Victor Muller facken i Trollhättan en plan för framtiden.

[object Object]
Victor Muller Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN

Det är bara knappt tre veckor sedan som det svenska bolaget Swepart begärde Saab Automobile i konkurs. Då löste Saab problemet samma dag genom att förhandla med bolaget. Nu kommer helt nya uppgifter att även andra leverantörer vill sätta Saab i konkurs när de inte fått betalt.

– Det finns leverantörer utanför Sverige som har inlett processen att försätta Saab i konkurs, säger Lars Holmqvist, vd på den europeiska leverantörsorganisationen Clepa.

Det rör sig om ett bolag i Spanien och två i Tyskland.

Annons
X

– Jag vet att två av bolagen försökte att delge Saab detta i måndags, men de fick inte tag på rätt personer, säger Lars Holmqvist.

Vilka är bolagen?

– Bland annat är det ett spanskt bolag som heter Matrici S. Coop. De har via sina advokater påbörjat processen. Advokaten för det spanska bolaget Matrici S. Coop försökte nå Saab i måndags och försökte under onsdagen nå Victor Muller när han är i Trollhättan, säger Lars Holmqvist.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Eric Geers är informationsdirektör på Saab.

  – Vi kommer att träffa det spanska bolaget den här veckan och försöker att hitta en lösning, säger han.

  Matrici S. Coop har 300 anställda och hade 2008 en omsättning på 65 miljoner euro. De tillverkar bland annat olika typer av paneler. SvD Näringsliv försökte förgäves få tag på någon där under dagen.

  Inga av bolagen i Tyskland eller Spanien hade på onsdagseftermiddagen lämnat in konkursansökan till Vänersborgs tingsrätt.

  Andra bolag försöker få pengar genom kronofogden. Från onsdag nästa vecka ska Kronofogdemyndigheten börja mäta ut tillgångar för 9,1 miljoner kronor hos Saab om inte betalning sker. Det gäller bland annat den norska koncernen Kongsberg som gör växelspakar och som har krav på över 4 miljoner kronor.

  Lars Holmqvist ser en fara i om Saab betalar vissa leverantörer som har betalningskrav – men inte andra.

  – Saab verkar nu ha betalt IAC och Swepart Tools. Som jag tolkar lagen kommer en konkursförvaltare att återvinna de pengarna och sedan dela ut dem efter den prioritet som gäller, om det skulle bli en konkurs, säger Lars Holmqvist.

  Victor Muller var under gårdagen i Trollhättan och träffade de fackliga organisationerna. Beskeden från mötet, som hölls under eftermiddagen, var knapphändiga.

  Unionens klubbordförande Anette Hellgren pratade med TT vid fabriksgrindarna efter mötet och hon tyckte att mötet kändes bra.

  – Det finns en plan för framtiden. Vad gäller augustilönen så känner jag mig trygg, sade Anette Hellgren till TT.

  Annons
  Annons
  X

  Victor Muller

  Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X