Annons
X
Annons
X

Nytt jätteras för Sahlin

I dag störtade Mona Sahlin ännu en lång sträcka utför förtroendebacken. Fredrik Reinfeldt åtnjuter mer än dubbelt så stort förtroende som S-ledaren i väljarkåren. Det visar Aftonbladets senaste mätning.

Av TT
(uppdaterad)

Sahlin rasar med 9 procentenheter och bara 27 procent av svenskarna har stort eller mycket stort förtroende för henne. Siffran för statsministern är 60 procent, en ökning med 6 procentenheter.

Mätningen visar att de kvinnliga väljarna har lågt förtroende för Mona Sahlin. 30 procent av kvinnorna har stort eller mycket stort förtroende för Sahlin. För Fredrik Reinfeldt är motsvarande siffra 56 procent.

Efter turerna kring AMF Pension och diskussionerna om hur de har påverkat S mötte Socialdemokraternas ledare Mona Sahlin LO-ledaren Wanja Lundby-Wedin i SVT:s Gomorron Sverige på onsdagen. Det var ett möte i försoningens tecken. Sahlin visade tydligt sitt stöd för Wanja Lundby-Wedin.

Annons
X

– Wanja har verkligen i styrelsen (för AMF) försökt företräda en annan linje (om pensionsavtalen), sade Mona Sahlin.

Även Lundby-Wedin vidhöll att hon inte medverkat till guldkantade pensionsavtal och högre lönenivåer.

– I de styrelser som vi sitter med i, så har vi aldrig, aldrig drivit på en löneutveckling, utan vi har alltid försökt hålla ner dem. På några ställen har det varit rörlig lön, men kopplat till prestation, sade Wanja Lundby-Wedin.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Samtidigt försökte Sahlin släta över sitt skarpa uttalande om att AMF-affären påverkat arbetarrörelsen negativt.

  – Jag har känt att Wanja och hela LO har behövt koncentrera sig på det fackliga uppdraget, sade Sahlin, men vidhöll att debatten kring AMF Pension varit en orsak till att S tappat i opinionsundersökningar.

  Både hon och Lundby-Wedin underströk även vikten av ett gott samarbete mellan de olika delarna av arbetarrörelsen.

  – Om vi ska nå de krav som medlemmarna stället på oss som facklig organisation är det viktigt att vi påverkar politiken. Då är det viktigt att vi samarbetar med ett parti som har samma värderingar som vi har, sade Wanja Lundby-Wedin.

  Bara för Lars Ohly har väljarna mindre förtroende än för Sahlin, enligt Aftonbladets mätning. V-ledaren hamnar i botten och får 20 procent, också det ett ras med fem procentenheter. Däremot går det bättre för de gröna språkrören. De ökar till och med sitt förtroendekapital med en procentenhet till 36 procent och ligger därmed tvåa bland partiledarna.

  Men för resten av dessa går det alltså utför. Maud Olofsson backar med 5 procentenheter till 34, Jan Björklund med 1 till 29 och Göran Hägglund med lika mycket till 28 procent.

  Näst bäst förtroende från kvinnorna har Miljöpartiets bägge språkrör, 40 procent anger att de har stort eller mycket stort förtroende för Peter Eriksson och Maria Wetterstrand. Därefter kommer centerledaren Maud Olofsson, 35 procent.

  Bland ungdomar har 29 procent förtroende för Mona Sahlin. Här toppar Maria Wetterstrand och Peter Eriksson med 44 procent i ungdomsgruppen, enligt Aftonbladets undersökning.

  Sifo, som genomför mätningarna, telefonintervjuade mellan den 31 mars och 6 april, det vill säga mitt under AMF-debatten, 972 svenskar över 18 år om deras förtroende för partiledarna.

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X