Annons

Nytt hopp inför första Cypernsamtalet på två år

Nya försök att nå fred i den långdragna konflikten på Cypern inleds på fredag.

Det är första gången sedan FN-medlingen på ön föll samman för två år sedan som de grek- och turkcypriotiska parterna sitter ner tillsammans.

Under strecket
Moa Kärnstrand / TT
Publicerad

Många cyprioter har ledsnat på den långdragna konflikten mellan öns båda delar. En flicka håller upp ett plakat som kräver en enad ö under en fredsdemonstration vid en av gränsövergångarna i FN:s buffertzon i huvudstaden Nicosia, juli, 2017.

Foto: Petros Karadjias/TT/AP

FN:s nya särskilda sändebud i Cypernkonflikten, Jane Holl Lute, samtalar med grekcyprioternas chefsförhandlare Andreas Mavroyiannis som en del av förberedelserna inför de nya Cypernsamtalen, 7 april, 2017.

Foto: Petros Karadjiass/TT/AP

Grek- och turkcypriotiska ledarna Nicos Anastasiades och Mustafa Akinci skakar hand med FN:s generalsekreterare Antonio Guterres några dagar innan fredssamtalen i Schweiz faller samman sommaren 2017.

Foto: Jean-Christophe Bott

Med ett stort leende på läpparna och armarna korsade framför sig i en simultan handskakning med båda de cypriotiska ledarna ser FN:s generalsekreterare Antonio Guterres ut att tro att en fredsuppgörelse är nära förestående. Det var 30 juni 2017. Några dagar senare föll förhandlingarna mellan den omtvistade Medelhavsöns två delar samman. En nedstämd Guterres fick lämna samtalen i Schweiz – återigen utan att FN nått en lösning på den långdragna konflikten.

Sedan dess har inga formella förhandlingar skett – fram tills nu.

Annons
Annons
Annons