Nytt hopp i kampen mot cancer

Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN

PODD | 30 augusti. I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras framsteg i kampen mot cancern. Lyssna direkt här.

Publicerad
Annons

I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras något positivt, nämligen de framsteg människan har gjort i kampen mot cancern.

I onsdags rapporterade TT om en försöksbehandling med immunterapi mot svåra cancerformer som har gett lovande resultat. Studien har gjorts vid Akademiska sjukhuset i Uppsala där man har utvecklat en metod där immunterapi kan ges med normal dos cytostatika.

Tekniken immunterapi har blivit en slags fjärde pelare i kampen mot cancern, tillsammans med kirurgi, strålbehandling och cytostatika. Immunterapi går ut på att man utnyttjar kroppens eget immunförsvar för att bekämpa cancertumörer och tekniken belönades med Nobelpris förra året. Men vad innebär immunterapin för vår möjlighet att vinna över cancern? Och hur ska man resonera när behandlingen är så dyr, att det offentliga tvekar inför att betala?

Det diskuterar ledarsidans Lydia Wålsten och Maria Ludvigsson tillsammans med Gustav Ullenhag, överläkare i onkologi vid Akademiska sjukhuset och ansvarig för studien samt Emanuel Örtengren, ansvarig för välfärdsfrågor på tankesmedjan Timbro.

Ledarredaktionen on acastembed.acast.com
Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons