Annons
X
Annons
X

Nytt hiv-stöd riktas mot unga kvinnor

Biståndsminister Gunilla Carlsson vill dryga ut insatserna för att bekämpa hiv-spridningen i södra Afrika där smittan är som störst. Under två år får Unaids 600 miljoner från Sverige för att nå konkreta resultat bland unga kvinnor och hbtq-personer.

–Det här är ett nytt sätt att tänka. Vi har skaffat oss en strategi för vad vi ska åstadkomma och fokusera på några grupper där problemen är som störst. Vi vill se mätbara resultat av arbetet, inte bara skicka in pengar, säger Gunilla Carlsson, biståndsminister (M).

De kommande projekten går bland annat ut på att nå fler barn i skolan med sexualundervisning och att dela ut kondomer.

Att lära ut om kvinnors rättigheter är en annan del. Det kan handla om att stötta kvinnor att delta i beslut och att ta fram nya finansieringslösningar så att de inte går på gatan.

Annons
X

–Vi har gjort mycket i södra Afrika, men då har det mest handlat om allmänna kurser och bidrag till att höja kunskapsnivån generellt. Nu tar vi nästa steg och avgränsar insatserna geografiskt till färre länder.

En annan diskriminerad grupp är de hbtq-personer som lever ett dubbelliv i många afrikanska länder.

–Det är homosexuella och transpersoner och i vissa delar av världen sprids hiv fortfarande till stor del genom män som har sex med män. Men eftersom det är tabu att prata om är det svårt att komma åt problemet. En del bär på smittan men säger att de är sjuka i något annat. Här finns mycket ogjort arbete, säger Gunilla Carlsson.

Överenskommelsen är redan i hamn med Unaids och beslutet av regeringen väntas inom kort. Det nya stödet ersätter till viss del tidigare insatser som Sverige gjort via Unaids som är ett FN- organ som har till uppgift att samla utvecklingsprogrammen mot hiv/aids. 40 procent av Unaids budget kommer från de fem nordiska länderna. Det nya projektet riktas speciellt till fyra länder i Afrika söder om Sahara – Botswana, Lesotho, Sydafrika och Swaziland – och det är också här som smittan är som mest omfattande i hela världen.

–Man ska veta att 38 procent av de nysmittade finns i dessa länder. Här kommer våra insatser att ha betydelse och dessutom har inte minst den syd- afrikanska regeringen visat ett större intresse för aids-frågan och det vill vi understödja, säger Michel Sidibé, chef för Unaids som tidigare i veckan var på besök i Sverige.

Han betonar att den svenska inställningen är betydelsefull.

–Sverige har en röst som många lyssnar på och det Sverige gör kan få många att följa efter och det är viktigt för att få ner antalet nysmittade och personer som faktiskt dör av aids-relaterade sjukdomar, säger Michel Sidibé.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X