Annons
X
Annons
X

Nytt guldrekord på orolig marknad

En våg av oro för recession svepte över marknaden på torsdagen. Samtidigt slog guldpriset på världsmarknaden nytt rekord. Guld anses vara en tillflyktsort i orostider.

Av TT
(uppdaterad)

Skuldkrisen i eurozonen hotar inte välfärdsländer som Sverige, enligt professor Paul Krugman, på Stockholmsbesök i veckan. Däremot illustrerar den tydligt och brutalt misstaget att införa euron, anser han.

För att klara den allt mer akuta krisen behövs nu snabba motåtgärder, som ett system för transfereringar mellan länder som Tyskland och Grekland i form av euro-obligationer, enligt New York Times-kolumnisten.

TT träffar Krugman på ett hotell i centrala Stockholm, där han tillsammans med två andra mottagare av ekonomipriset till Alfred Nobels minne deltar i en konferens anordnad av Institute for Financial Research vid Handelshögskolan i Stockholm.

Annons
X

– Det handlar inte så mycket om dålig krishantering, även om vi har sett en del av det. Det vi ser är snarare effekterna av de fundamentala felen i eurosystemets struktur.

– Sedan har ansvariga politiker i varje steg underskattat problemet. Och alla åtgärder har varit mindre än vad de skulle ha varit, tillägger han.

TT: Är krisen vi går igenom nu något nödvändigt ont?

– Ja, det tror jag. Det är i själva verket vad euro-skeptiker alltid varnat för. Men det kommer i en mer intensiv tappning, snabbare och större, än vad de mest pessimistiska kritikerna trodde.

Stockholm TT

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X