Nytt gift sprutas på jordgubbar

Ett nytt gift har godkänts för att sprutas på svenska jordgubbar. Detta trots att EU ännu inte är klar med den utvärdering av skaderisker för miljö och människa som krävs. Denna vecka–just när vi frossar som bäst i de efterlängtade bären–kan medlet komma ut på odlingarna.

Under strecket
Publicerad
Said Makdesi-Ilias och Faysal Baskalayci, som säljer jordgubbar från Öland.
– Vi hoppas att de svenska jordgubbarna fortsätter att vara giftfria. Det svenska folket gillar inte när de är besprutade. I Sverige följer man alla regler för att hålla bären rena från gifter men i utlandet tror jag inte de har samma kontroll.  Foto: David Magnusson

Said Makdesi-Ilias och Faysal Baskalayci, som säljer jordgubbar från Öland. – Vi hoppas att de svenska jordgubbarna fortsätter att vara giftfria. Det svenska folket gillar inte när de är besprutade. I Sverige följer man alla regler för att hålla bären rena från gifter men i utlandet tror jag inte de har samma kontroll. Foto: David Magnusson

Annons

Just nu har många jordgubbsfält i-södra Sverige drabbats av svampsjukdomen läderröta. Och det bekämpningsmedel som nu släpps ut på marknaden är ett svampmedel som är effektivt mot sjukdomen.

–Vi har aldrig sett så omfattande angrepp tidigare, konstaterar trädgårdskonsulent Magnus Engstedt som också är presstalesman för intresseorganisationen Svenska Jordgubbar.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons