Annons
X
Annons
X

Nytt fall av bussdiskriminering

Busspassagerare som skulle åka från Örebro till Vikingterminalen i Stockholm delades upp efter ”svenska” respektive ”utländska” namn. Enligt
Nerikes Allehanda fick de med ”svenska” namn åka i den första bussen, medan de andra fick vänta på en senare. Viking Line väntas hålla ett möte om händelsen i dag.

Av SvD, TT
(uppdaterad)

Händelsen inträffade i december. Hassan Alizadeh och Shahin Kharaei stod i hemstaden Örebro och väntade på busstransfern till Ålandsfärjan. De berättar att chauffören hade en lista med namn som han ropade upp. De som stod på listan – där det bara vara svenskklingande namn – släpptes ombord.

–  Plötsligt gick en färgad man ombord. Jag såg hur chauffören stelnade till, som om det inte riktigt stämde. Men han släpptes ombord för det var rätt person, säger Hassan Alizadeh till Nerikes Allehanda.

Shahin frågade då chauffören om inte hon stod med på listan.

Annons
X

–  Jag sa mitt namn, chauffören såg mig i ögonen, utan att titta på listan, och sa: du står inte med på listan. Utan att kontrollera. Han visste att det bara fanns svenska namn på listan. Jag frågade varför det bara var svenska namn på listan men fick inget svar. Han sa att det inte var en direktbuss, han skulle plocka upp folk efter vägen. Nästa buss gick direkt.

SvD.se har försökt att nå Helena Kneck, informationschef på Viking Line, under morgonen. Vad SvD erfar sitter Viking Line i möte för att diskutera händelsen. Till DN.se säger Helena Kneck tidigare att hon inte har hört talas om händelsen.

– Om det har skett på det sätt som passagerarna berättar så är det helt oacceptabelt och vi tar starkt avstånd ifrån det. Under veckan kommer vi att ta kontakt med de bussföretag som kör för oss för att ta reda på vad som har hänt, säger hon.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  I helgen skrev DN om en liknande händelse då passagerare på väg till Eckerölinjens Ålandsfärja delades upp: ”svenskar” i en buss och ”personer med utländskt utseende” i en annan.

  I båda fallen ska chaufförerna, enligt passagerare som tidningarna talat med, ha förklarat uppdelningen med att det handlade om skillnad mellan direktbussar och bussar som plockade upp fler passagerare längs vägen.

  Testa dig i senaste veckornas nyhetsquiz

  V40 | Vad misstänks partiledaren för? quiz.svd.se V 39 | Vad heter den omstridda boken? quiz.svd.se V 38 | Bäst betalda fotbollsspelaren? quiz.svd.se Har du upplevt något liknande? mailto:webbredaktion@svd.se

  SvD.se och TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X