Annons

Nytt ebolavaccin kan omprövas – efter bråk

Hälsoministern i Kongo-Kinshasa stoppade ett nytt ebolavaccin som skulle kunna ges till miljoner människor – trots att bland annat WHO rekommenderade vaccinet.

Nu avgår ministern och en ny möjlighet till vaccinering uppenbarar sig i den pågående ebolakrisen, som är den näst värsta hittills.

Under strecket
Moa Kärnstrand / TT
Publicerad

Kongo-Kinshasas hälsominister Oly Ilunga Kalenga stoppade i förra veckan ett nytt ebolavaccin från att rullas uti landet. I helgen avgick han efter att ha förlorat ansvaret för att bekämpa epidemin, viket kan innebära att vaccinbesultet omprövas.

Foto: Ronald Kabuubi/AP/TTBild 1 av 2

Kongo-Kinshasas avgående hälsominister Oly Ilunga Kalenga.

Foto: Al-Hadji Kudra Maliro/AP/TTBild 2 av 2

I samband med att Världshälsoorganisationen (WHO) nyligen klassade ebolautbrottet i Kongo-Kinshasa som ett internationellt nödläge kom larm om att det ebolavaccin som används för att vaccinera sjukvårdspersonal och personer som utsatts för smitta riskerar att ta slut.

WHO, tillsammans med Läkare utan gränser, rekommenderade då att man parallellt började ge en ny sorts vaccin. Det nya vaccinet, som tillverkas av det amerikanska företaget Johnson & Johnson, har visserligen bara testats i liten omfattning på människor, men visat goda resultat. Dessutom ska det finnas i över en miljon doser.

Annons
Annons
Annons