Annons
X
Annons
X

Nytt dråpslag mot försvaret

Riksdagens försvarsbeslut nästa vecka kan vara överspelat redan om två månader. Regeringen har i tysthet gett ÖB order att föreslå nya drastiska nedskärningar. Stridsvagnar, ubåtar, luftvärn och amfibieförband ifrågasätts. Flera regementen och ännu en flygflottilj kan läggas ned.

Riksdagen beslutar på onsdag den 15 december om försvarets långsiktiga framtid för åren 2005-2007. Grunden är budgetuppgörelsen mellan regeringen, miljöpartiet och vänstern.
Jämfört med i dag innebär beslutet en kraftig minskning till ett insatsförsvar på endast 31 500 man år 2008. En tredjedel av försvarets grundorganisation med 5 000 anställda på 30-talet orter ska bort.
Men redan nu förbereder försvarsdepartementet och Försvarsmaktens högsta ledning nya hugg.

– Eftersom vi inte får de pengar vi räknat med måste vi banta ur organisationen. Det blir ytterligare förändringar i insatsorganisationen och eventuellt också i grundorganisationen, bekräftar Lars Eriksson, Försvarsmaktens ekonomidirektör för SvD.
Bläcket hade knappt torkat på regeringens försvarsproposition förrän Försvaret fick nya direktiv.
En vecka senare, den 30 september, undertecknade försvarsminister Leni Björklund anvisningar inför 2006 års budgetarbete.
I en svepande formulering ges Överbefälhavaren Håkan Syrén i uppdrag att ompröva
större delen av insatsförsvaret. ÖB ska utreda ”förändringar i ambitionsnivåer, eller avveckling av förmåga, delförmåga, hela förbandstyper eller system”. I februari kommer ÖB:s svar.

Flera militära källor uppger för SvD att hela system som stridsvagnar, luftvärn, artilleri, amfibieförband och ubåtar nu ifrågasätts.

Annons
X

– Sammantaget är det så stora förändringar att det riskerar leda till att vi måste stryka hela funktioner. Det går inte längre att bara göra funktionerna tunnare och smalare utan man kommer till en gräns där man måste plocka bort, säger Lars Eriksson.
Försvaret hade räknat med att spara i långsammare takt än i budgetuppgörelsen. Verksamhet för 3,2 miljarder måste därför sparas bort åren 2005-07. Dessutom tillkommer den nya EU-stridsgrupp som Sverige ska sätta upp med Finland och Norge för cirka en miljard kronor under perioden. Denna är inte finansierad i försvarsbeslutet, totalt måste alltså 4,2 miljarder sparas in enligt Högkvarteret (se grafiken).

Alla de förband som då hotas är: A 9 som
nu ska flyttas till Boden, Lv 6 i Halmstad (dit Arméns tekniska skola flyttas från Östersund) samt Ing 2 i Eksjö. Dessutom kan Amf 1 i Vaxholm som ska återuppstå på Berga och ubåtsflottiljen som flyttas från Berga till Karlskrona läggas ned. Med sämre ekonomi tvingas ÖB minska antalet flygflottiljertill två. Kvar blir då F 7 i Såtenäs och F 21 i Luleå medan F 17 i Ronneby troligen läggs ned.
Försvarsmaktens informationschef överste Anders Hedgren säger att ÖB försöker undvika att minska insatsförsvaret. Men på konkreta frågor från SvD vill han ”inte kommentera arbetsunderlaget”.

- Det viktigaste nu är att vi inte skapar förvirring och osäkerhet utan vi måste få tänka färdigt först. Vi har kommit en bit på väg men det är ingenting som är bestämt, säger Anders Hedgren.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X