Annons

Nytt dråpslag mot försvaret

Riksdagens försvarsbeslut nästa vecka kan vara överspelat redan om två månader. Regeringen har i tysthet gett ÖB order att föreslå nya drastiska nedskärningar. Stridsvagnar, ubåtar, luftvärn och amfibieförband ifrågasätts. Flera regementen och ännu en flygflottilj kan läggas ned.

Under strecket
Publicerad

Riksdagen beslutar på onsdag den 15 december om försvarets långsiktiga framtid för åren 2005-2007. Grunden är budgetuppgörelsen mellan regeringen, miljöpartiet och vänstern.
Jämfört med i dag innebär beslutet en kraftig minskning till ett insatsförsvar på endast 31 500 man år 2008. En tredjedel av försvarets grundorganisation med 5 000 anställda på 30-talet orter ska bort.
Men redan nu förbereder försvarsdepartementet och Försvarsmaktens högsta ledning nya hugg.

– Eftersom vi inte får de pengar vi räknat med måste vi banta ur organisationen. Det blir ytterligare förändringar i insatsorganisationen och eventuellt också i grundorganisationen, bekräftar Lars Eriksson, Försvarsmaktens ekonomidirektör för SvD.
Bläcket hade knappt torkat på regeringens försvarsproposition förrän Försvaret fick nya direktiv.
En vecka senare, den 30 september, undertecknade försvarsminister Leni Björklund anvisningar inför 2006 års budgetarbete.
I en svepande formulering ges Överbefälhavaren Håkan Syrén i uppdrag att ompröva
större delen av insatsförsvaret. ÖB ska utreda ”förändringar i ambitionsnivåer, eller avveckling av förmåga, delförmåga, hela förbandstyper eller system”. I februari kommer ÖB:s svar.

Annons
Annons
Annons