Nytt bud i polsk bolånekris

Detta bostadsområde i Warszawa byggdes för cirka tio år sedan, då hundratusentals personer i Polen tog stora bostadslån i schweiziska franc. Sedan dess har francen stigit dramatiskt i förhållande till polska zlotyn.
Detta bostadsområde i Warszawa byggdes för cirka tio år sedan, då hundratusentals personer i Polen tog stora bostadslån i schweiziska franc. Sedan dess har francen stigit dramatiskt i förhållande till polska zlotyn. Foto: Alik Keplicz/AP

Polens presidentkansli har till i dag utlovat ett nytt förslag till hur problemet med polska bolån i schweiziska franc ska hanteras. Bolån i franc är ett gissel för många i Polen sedan landets valuta, zlotyn, fallit hårt på senare år.

Under strecket
TT
Publicerad
Annons

Mer än 500 000 polacker har bolån i utländsk valuta, i huvudsak schweiziska franc. De är i regel tagna för många år sedan, då låntagarna kunde tillgodogöra sig ett lägre ränteläge om de lånade i utländsk valuta.

Presidentförslaget kommer sedan ledande banker i Polen i maj lade fram en egen plan, där bara de allra mest skuldtyngda hushållen skulle få hjälp av sin långivare att hantera valutasmällen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons