Annons

Tomt fältNytt bränsle för alla med skrivardrömmar

Vid sidan av sitt författarskap har PC Jersild också undervisat i Skapande svenska vid universiteten i Uppsala och Stockholm, samt på Karolinska institutet. Nu ger han ut en handbok med skrivarråd för nybörjare.
Vid sidan av sitt författarskap har PC Jersild också undervisat i Skapande svenska vid universiteten i Uppsala och Stockholm, samt på Karolinska institutet. Nu ger han ut en handbok med skrivarråd för nybörjare. Foto: Sara Mac Key

Världen svämmar över av böcker om skrivandets konst. Några redovisar hantverket, andra är mer filosofiskt reflekterande. En del är hybrider. Therese Eriksson har läst fyra aktuella böcker för skrivsugna.

Under strecket
Publicerad

PC Jersild.

Foto: Sara Mac KeyBild 1 av 6
Bild 2 av 6

Kristina Ohlsson.

Foto: Anna-Lena AhlströmBild 3 av 6
Bild 4 av 6
Bild 5 av 6
Bild 6 av 6

Det finns ett budskap som, med små variationer, hamras in i läsaren genom Bodil Malmstens skrivlärobok ”Så gör jag. Konsten att skriva” från 2012: ”Det första den som skriver ska göra i första delen av skrivprocessen är att bara göra det. Inte tycka, tänka, fundera, sortera. (…) Bara ösa ur sig. Huvudet mot hårddisken och välta ut innanmätet.” Malmsten påpekar, nästan lika ofta, hur hon själv ideligen misslyckas med denna uppgift. Avsnittet som heter ”Självkritiken ska vara off” avslutas med en arbetsuppgift, den lyder kort och gott: ”Gör inte som jag!” Tonen är, trots att den är sträng, mycket avväpnande.

Författare nöjer sig sällan med att skriva. De vill gärna skriva om själva skrivandet också. ”Att skriva var det enda som befolkade mitt liv och som gjorde det magiskt. Jag skrev. Skrivandet har aldrig övergett mig”, skriver Marguerite Duras i sin klassiska essä ”Att skriva ” (1993). Duras bok hör, liksom Stephen Kings ”On Writing” (2000), till kultböckerna i genren, men de samsas med många stora författare om att skriva om sitt skrivande yrke, från Aristoteles till Annie Dillard, från Montaigne till Margaret Atwood. ”Det skrivs fler böcker om konsten att skriva än om något annat”, påpekar Malmsten i ”Så gör jag”. 

Annons
Annons
Annons