Nytt boende planeras för flera generationer

Under strecket
Publicerad
Annons

I Segersäng utanför Nynäshamn planeras 40 kringbyggda minigårdar med separat gäststuga för generationsboende.
För hundra år sedan var det snarare regel än undantag att flera generationer bodde tillsammans i Sverige. Men till skillnad från våra norska grannar har vi övergett den boendeformen nästan helt.
Fast nu planeras faktiskt för en form av generationsboende i Nynäshamn. Segersäng heter området som ligger lantligt och samtidigt nära pendeltåget. Här vill Stockholms stads småstugeby, Småa, bygga 40 minigårdar med en huvudbyggnad i två plan där det övre kan inredas vid behov. På den kringbyggda gården ska det till och med finnas snickarbod - rena Lönnebergaidyllen.
Gäststugan på 20 kvadratmeter för tanken till forna tiders undantagsstuga dit föräldrarna flyttade när barnen tog över gården. Men användningen är tänkt att vara betydligt mer flexibel, försäkrar Göran Hällgård, vd på Småa.

– Gäststugan kan användas av tonårsbarn, föräldrar, gäster, det egna företaget eller hyras ut beroende på vad som passar bäst för stunden. Poängen är att den fungerar som egen enhet med pentry, toalett och egen ingång. Intresset för projektet är stort.
Även på andra håll försöker man åter uppmuntra generationsboende om än i liten skala.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons