Nytt bakslag för pensionsfonder

Under strecket
Publicerad
Annons

Börsnedgången i april har satt tydliga spår i pensionsbolagens mångmiljardfonder. Bara två bolag, AMF och SPP, hade vid senaste månadsskiftet en positiv konsolidering. Det betyder att tillgångar överträffar förpliktelserna.
Sämst är som tidigare bolagen inom Folksamgruppen. Folksam ligger på 92 procent och SparLiv verkar fastnaglad på 90 procent.
För dem som har sparat i Folksam före september 2001 är räntan rekordlåga 1 procent. Det betyder i praktiken att Folksam återtar redan utdelad återbäring utöver garanterade 3 procent per år.

Om inte börsen tar ett rejält glädjeskutt kommer Folksam under ett bra tag behöva ligga kvar på denna bottennivå. Även nysparare som i dag ges 3 procent kan knappast räkna med bättre villkor i närtid.
Den utdraget negativa utvecklingen betyder att det är desto viktigare att välja rätt försäkringsbolag. Det bolag som har starkast finanser kan snabbast öka återbäringen. Före den senaste börskrisen låg räntan normalt på 10 procen eller ännu högre.
Bolag med dålig
konsolidering kan däremot behöva flera år enbart för att återställa buffertfonderna. Det som försäkringstagarna går miste om under mellantiden är svårt att kompensera.
I en särskild situation är Handelsbanken Liv som har avskaffat buffertfonderna i samband med att bolaget vid årsskiftet blev vinstdrivande. Pensionstagarnas konton varierar direkt med avkastningen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons