Nytt bakslag för EU:s grundlag

Det blir ingen folkomröstning i Storbritannien om förslaget till ny konstitution för EU. Det är det verkliga innebörden av utrikesminister Jack Straws besked i går att den brittiska regeringen tills vidare avbryter alla förberedelser för en omröstning.

Under strecket
Publicerad
Annons

Om konstitutionen behövde ytterligare en dödsattest, efter folkens nej i Frankrike och Nederländerna, så var det en sådan som skrevs ut i parlamentet i London i går. Ingen lär således ha blivit chockad.

Tidpunkten för Jack Straws besked var ändå en smula överraskande eftersom EU ska hålla ett toppmöte i Bryssel i slutet av nästa vecka och det hittills förefallit som om de tunga ledarna velat hålla god min fram till dess och inte på förhand spä på den undergångsstämning som spritt sig i EU-etablissemanget. Kommissionens ordförande José Manuel Barroso har ansett att alla länder bör fortsätta sitt arbete med att godkänna (ratificera) konstitutionen trots att två redan sagt nej och trots att det i praktiken krävs ja från alla för att konstitutionen i slutändan ska godkännas.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons