Annons

Linda Pérez:Nytt år och massor av nya godsaker

Kära 2021 – förväntningarna på dig är skyhöga. Kära läsare – varmt välkomna till ett nytt år och ett nyhetsbrev i ny form!

Här dukas det upp för massor av god läsning genom såväl möten och reportage som läckra recept och fina dryckestips. Denna vecka blickar vi ut över åkrar och skogar för att tipsa om några av landets mest intressanta krogar. Gastronomiska guldkorn med mängder av svängrum och oändliga skördemöjligheter. Vi pratar också drömgäster och kökshemligheter med Leif GW Persson och så har jag laddat med ett gäng körvänliga drycker som släcker januaritörsten.

Skål och trevlig läsning!

Linda Pérez
Annons

Gott och prisvärt Bordeaux
Mouton Cadet Vintage Edition, Frankrike

Mouton Cadet Vintage Edition 2017 skördar framgångar. Senast tilldelades vinet guld i prestigefulla vintävlingen Mundus Vini Award. Vinexperten Andreas Grube gav följande omdöme i SvD: ”En tjusig cabernet från platsen som brukar räknas som facit för den här druvan: Bordeaux. Också väldigt tydligt med klassiska nyanser av vinbär, ceder, blyertspenna och tobak. Ett lysande instegsvin i Bordeauxvärlden.”

Vinet får toner av svarta vinbär och cederträ från cabernet sauvignon, mjuka drag av körsbär från merlot, örtighet från cabernet franc och rundas av med 10 månaders lagring på franska ekfat. Passar utmärkt till rätter med lamm- eller nötkött.

Nr 70506, 750 ml, alkoholhalt: 13%, pris: 150 kr

Foto: Foto: Karolina Olsson Haglund

Agnello allo scottadito

Lammkotletter med myntapesto. Servera med citronskivor och gärna med ugnsbakad potatis smaksatt med rosmarin.

4 portioner

  • 16 skivor lammrack, ca 800 g inklusive ben
  • Salt och svartpeppar
  • 4 msk olio extra vergine d’oliva
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 kvist rosmarin
  • 1 dl vitt vin
  • 1/2 citron, saften
  • 1 msk hackad dragon
  • Citronskivor till servering

Myntapesto

  • 1 kruka mynta
  • 1 kruka basilika
  • 1/2 dl olio extra vergine d’oliva
  • 2 msk iskallt vatten
  • 1/2 dl sötmandel
  • 1 tsk honung
  • 1 tsk färskpressad citronsaft
  • Salt

1. Peston: Blanda alla ingredienser i en matberedare till slät konsistens. Ställ åt sidan.
2. Salta och peppra kotletterna och massera in 2 msk olivolja. Lägg köttet i en skål.
3. Skala vitlöken och krossa klyftorna med ett knivblad. Fördela vitlöken runt köttet i skålen och lägg i halva rosmarinkvisten. Låt marinera minst 1 timme i rumstemperatur. Repa och hacka resten av rosmarinen.
4. Hetta upp 2 msk olja i en tjockbottnad stekpanna. Stek hälften av kotletterna på hög värme, ca 2 minuter per sida. Lägg åt sidan och stek resten av köttet på samma sätt.
5. Lägg allt kött i pannan, häll på vinet och låt det koka in i ca 2 minuter. Ta av från värmen, pressa över citronsaft och strö över rosmarin och dragon. Smaka av med salt och peppar.

Receptet är hämtat ur kokboken ”Al dente – italiensk matlagning från grunden” av Samantha Santambrogio-Öberg, foto Karolina Olsson Haglund (Semic).

Annons
Annons
Annons