X
Annons
X

Nytänd #metoo kämpar mot censur i Kina

En av Kinas populäraste programledare och flera andra kända män beskylls för sexuella ofredanden i den lavin av metoo-anklagelser som har rasat fram i Kina. Efter att den repressiva stormakten censurerade vårens vittnesmål försöker kvinnorna nu att ge igen.

Av TT
Läs mer om Uppropet #metoo

Gnistan var de anklagelser mot en känd kinesisk nyhetsprofil som publicerades i en anonym tidningsartikel på nätet i slutet av juli. En kvinnlig journalist berättade att nyhetsprofilen våldtagit henne när han var hennes chef. Snabbt följdes anklagelserna av liknande berättelser i sociala medier – kvinnor som beskyllde profilen för sexuella övergrepp.

Vittnesmålen väckte Kinas metoo-rörelse, som har legat i träda sedan i början av 2018 när en första våg bara nådde landets universitet innan regimen satte stopp för den.

Många av vittnesmålen i Kinas metoo-rörelse har postats på den populära mikrobloggen Wiebo, Kinas motsvarighet till Twitter. Men regimen censurerar snabbt bland inläggen. Arkivbild.

Foto: Andy Wong/TT Bild 1 av 3

Metoo har vuxit till en världsomspännande rörelse, som har fått kvinnor att vittna om övergrepp i många olika länder och branscher. Först ut var filmbranschen i Hollywood, Los Angeles i USA. Bilden är från 12 november 2017.

Foto: Damian Dovarganes/TT Bild 2 av 3

Kinesiska kvinnor framför en slogan för kommunistpartiets 19:e partikongress i oktober 2017. Sedan Xi Jinping tog över som Kinas president 2013 har tumskruvarna dragit åt ytterligare kring yttrandefriheten i landet, säger forskaren Oscar Almén. Det gör det svårt för rörelser som metoo att växa.

Foto: Ng Han Guan/TT Bild 3 av 3
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X