Annons
X
Annons
X

NYT: Stabilt grepp för Obama

Barack Obama har ett stadigt grepp om en rad delstater där morgondagens presidentval i praktiken avgörs, enligt analyser i New York Times.

Av TT
(uppdaterad)
[object Object]
Obama talade på University of Cincinnati under söndagen. Foto: AP

Obama har ett stabilt övertag i opinionsmätningarna i nyckelstaterna. Utmanaren Mitt Romney kan i nuläget bara hoppas på att mätningarna visar fel, enligt den amerikanske statistikern Nate Silver, som analyserar valstatistik för tidningen The New York Times på bloggen Five Thirty Eight.

Bland de 22 mätningarna från de avgörande delstaterna ger 19 segern till Obama. Två visar oavgjort resultat, medan Romney bara förutses vinna av en mätning från Florida.

PORTRÄTT:
Vem är egentligen Mitt Romney?

Annons
X

Utifrån en analys av de senaste mätningarna som gjorts i de tio så kallade vågmästarstaterna beräknar Slate sannolikheten att Obama vinner presidentvalet till 83,7 procent, baserat på mätningarnas historiska tillförlitlighet.

De tio vågmästarstaterna är Colorado, Florida, Iowa, Maine, Michigan, Minnesota, New Hampshire, Ohio, Virginia och Wisconsin.

Dagen före valet hetsar Mitt Romney igenom fyra vågmästarstater och Barack Obama söker stöd i tre.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Enligt Nate Silver har Obamas chanser att bli omvald ökat den senaste veckan. De senaste jobbsiffrorna och orkanen Sandy kan ha spelat presidenten i händerna.

  Men Romney andades självförtroende och optimism när han valtalade i Virginia under devisen ”Riktig förändring”:

  – Dörren till en ljusare framtid finns. . . vi kan gå dit tillsammans, ropade han.

  PORTRÄTT:
  Obama retar gallfeber på konservativa

  I Ohio sade Barack Obama att han är den kandidat som representerar förändring:

  – Våra företag har skapat nära fem och en halv miljon nya jobb de senaste två och ett halvt åren. Huspriserna går upp. Den amerikanska bilindustrin är frisk. Kriget i Irak är över och Usama bin Ladin är död, argumenterade presidenten.

  Vem som faktiskt vinner i morgon beror till stor del på valdeltagandet. För Demokraterna är det viktigt att få kvinnor och minoritetsgrupper som svarta och spansktalande till vallokalerna. Republikanerna organiserar transporter för många äldre och pensionerade militärer. Viktigt på gräsrotsnivå är också att skapa en positiv känsla kring själva röstandet, efter veckor av attack-annonser som enbart verkar syfta till att svartmåla den andra sidans kandidat.

  – Jag har aldrig sett något liknande, det handlar om rädsla, konstaterar den politiska journalisten Tom Brokaw i tv-programmet Meet the Press.

  – Inom Republikanerna är man rädd för att Barack Obama ska få fyra år till vid makten, men man har ingen passionerad kärlekshistoria med Mitt Romney. Och inom Demokraterna finns en stor besvikelse på presidenten samtidigt som man är rädd för att Romney ska vinna valet.

  Romneykampanjen gjorde i helgen ett djärvt försök till inbrytning i Pennsylvania, med 20 frestande elektorer. Obama har haft ledningen där sedan början av september, något Romney med hjälp av annonser och valmöten vill försöka ändra på i valrörelsens sista skälvande dagar.

  Valets viktigaste frågor – så tycker kandidaterna:

  FÖRSVARET:
  ”Har kvar Bushs antiterrorpolitik”

  PENSIONERNA:
  Systemet får var dag nya dödsdomar

  MILJÖ:
  Romney: Stoppa kriget mot kolkraften

  SJUKVÅRD:
  Romneys vallöfte – att krossa Obamacare

  EKONOMI:
  Romney mot Obama, Reagan mot Keynes

  INVANDRING:
  En av de mest infekterade samhällsfrågorna

  VAPENLAGAR:
  Kandidaterna duckar i vapenfrågan

  SKOLAN:
  Här är USA sämre än både Finland och Kina

  SKATTER:
  Medelklassen fokus i viktigaste frågan

  Gå till SvD:s specialsajt om presidentvalet

  Ta del av nyheter, analyser och quiz. Här får du senaste informationen om höstens val i USA.

  Chicago TT:s utsända

  Annons
  Annons
  X

  Obama talade på University of Cincinnati under söndagen.

  Foto: AP Bild 1 av 2
  Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X