Annons
X
Annons
X

Nykterhetsrörelsen kritisk till Hamiltons förslag

Riksdagsledamot Carl B Hamilton (FP) vill att Systembolaget självt ska kunna bestämma vilka tider dess butiker ska ha öppet. Han vill dessutom att alkohol ska kunna köpas på nätet och levereras hem till dörren. Men nykterhetsorganisationer som SvD har varit i kontakt med gillar inte förslagen.

Vi vet att närmare 400 000 barn lever i familjer där alkohol används som riskbruk. Det kommer inte att bli mindre.
Ingalill Söderberg, styrelseledamot i Blåbandsförbundet.

Riksdagsledamoten Carl B Hamilton (FP), sitter med i Systembolagets styrelse. Men det är som politiker han säger sig vilja reformera Systembolagets försäljning. I en debattartikel i Dagens Nyheter avslöjar han hur han vill att alkoholmonopolet ska förändras. Det ska bli lättare att köpa alkohol.

Systembolagets hela sortiment med drygt 14 000 produkter ska finnas tillgängligt på internet. Den som vill ska kunna sitta hemma och klicka för vilka produkter man vill ha. Inom 2 till 4 dagar ska varorna levereras hem till dörren.

Annons
X

En av Sveriges nykterhetsföreningar, Blåbandsförbundet med cirka 9 000 medlemmar, gillar inte förslaget med nätförsäljning.

– Det ökar tillgängligheten. Det blir ytterligare ett sätt att få tag i alkohol. Jag tror dessutom att ungdomar får lättare att få tag på alkohol om de till exempel har en äldre kompis som kan beställa hem. Jag ser inte meningen med att öka den här servicen om man jämför med andra varor, varför skulle det behöva vara så lätt att få tag på alkohol, säger Ingalill Söderberg, styrelseledamot i Blåbandsförbundet.

Sveriges största nykterhetsförening, IOGT-NTO med över 30 000 medlemmar, är försiktiga i sitt uttalande kring nätförsäljning.

– Det här kräver en riktigt ordentlig analys av läget. Vi har nyligen haft en gårdsförsäljningsutredning som har sagt nej. Jag tror att det är bra. Varje ny åtgärd kan ha en stor effekt på vilka skador det ger, säger Kjell-Ove Oscarsson, vice förbundsordförande.

Vad tycker ni om förslaget att Systembolaget själv ska få bestämma sina öppettider?
– Jag tror ändå att det finns en poäng med att riksdagen har ett inflytande över alkoholpolitiken. Vi vill ha kontroll på försäljningen. En framtida ledning för Systembolaget kan få idéer om att vilja sälja mycket mer och sätta öppettider efter det. Med hänsyn till att Systembolaget har en begränsande roll kan det vara bra att öppettider ligger på politisk nivå, säger Kjell-Ove Oscarsson.

Blåbandsförbundet hittar inget positivt i något av förslagen utan befarar svåra konsekvenser för samhället.

– Generellt blir det ett tillåtande samhälle, att man inte längre ser alkoholen som en speciell vara. Det får oerhörda konsekvenser för samhället. Vi vet att närmare 400 000 barn lever i familjer där alkohol används som riskbruk. Det kommer inte att bli mindre, alkoholen kostar samhället 150 miljarder kronor om året. Sedan har vi det mänskliga lidandet när det gäller våldet kopplat till alkoholen, säger Ingalill Söderberg.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X